Очакваме 8% ръст на посещенията на чужди туристи

Туризъм

10-06-2010, 12:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всички културни и туристически забележителности на България имат обща стойност 100 милиарда евро, смята директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.

Според него в България има проблеми с туристическите атракции. Около 980 хиляди са посетили храм-паметника “Св. Александър Невски” през м.г. и това е най-посещаваното място от чужди туристи в България, са отчели експертите на института. Втори по популярност обект със 720 хиляди посещения е Рилският манастир, а на трето е хълмът Царевец с 370 000 туристически визити. В Бачковския манастир през миналата година са отишли 330 хиляди души, в местностите Перперикон и Татул е имало 240 хиляди посетители, в Троянския манастир - 180 хиляди туристи, на Белоградчишките скали - 90 хиляди, а в Балчик - 25 хиляди.

Не са известни обаче собствениците на големите обекти, твърди Драганов. Храм-паметникът “Св. Александър Невски” няма нотариален акт и не се знае кой е неговият собственик, с подобна съдба са и други туристически забележителности като например хълмът Царевец и парк “Витоша".

През първите пет месеца на 2010 г. с 10% са се увеличили посещенията на чужди граждани в България, докато излизането на българи в чужбина е спаднало с около 20%. За цялата година се очаква около 8% ръст на посещенията на чужденци в България, като броят им ще достигне 8,5 млн. души. Пътуванията на българи в собствената им страна обаче намаляват, сочат данните на института. През 2007 г. стартира кампанията “България - рай за българите”, но все още няма достатъчна реклама, насочена към българските туристи. В почти 240 туристически стратегии на общините, направени със средства на ЕС, липсват данни за посещения на българи.