Албена излезе с мерки за подобряване на родния ни туризъм

Туризъм

11-06-2010, 12:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Албена” АД предложи за обсъждане три важни мерки за подобряване на конкурентноспособността на българския туристически отрасъл предложиха от Албена.

Препоръките са за спешни промени в наредбата за категоризация на туристическите обекти, привличане на нискотарифни авиокомпании на българските летища и промяна в методиката за изчисление на концесионните възнаграждения за морските плажове.
„Изпълнението на трите мерки не изисква изразходване на средства от страна на правителството и ще допринесе значително за увеличението на приходите в сферата на туризма, от там и по-големи приходи за държавата под формата на данъчно облагане. Силно сме убедени че предприемането на действия от страна на българското правителство по линия на препоръките ще се отрази изключително благоприятно за съживяване на икономиката ни в условията на продължителната финансова криза”, заявяват от курортния комплекс.

От там предлагат да бъдат намалени високите изисквания по отношение на материалната база в наредбата за категоризация на туристическите обекти в България и те да се изравнят спрямо тези в съседна Турция.
„Смятаме, че една от причините да не сме конкурентноспособни е, че прекалено високите изисквания затрудняват бизнеса и ни поставят в по-ниска категорийна група и по-нисък ценови сегмент на пазара. От друга страна предлагаме в наредбата да се обърне повече внимание върху качеството и вида на предлаганите услуги, за сметка на високите архитектурни изисквания към базата. Предлагаме кратък срок за промяната, до средата на юли 2010 г., тъй като Сезон ‘2011 г. е вече в процес на договаряне и времето за реакция е от съществено значение”, се казва в становището на курорта.

Според дружеството една от основните пречки стояща пред развитието на българския туризъм в днешно време е изключително ограниченият брой полети до международните ни летища и в частност летище Варна. Посочват, че компании като RyanAir, която е най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, по размер на флота и брой превозени пътници годишно е отблъсната от условията на българските летища и не намира възможност да започне полети до страната ни. Концесионерите на летищата във Варна и Бургас държали високи такси и правят кацанията на нискотарифните компании неосъществими.
Това пък правило държавата ни недостъпна за желаещите да ни посетят туристи и до известна степен обезмисляло усилията на туристическият отрасъл да рекламира и популяризира България като атрактивна туристическа дестинация. От това губел не само българският туристически сектор, но се спирало и развитието на самите региони, имотния пазар, транспортния отрасъл и търговията. „Албена” АД предлага държавата да се намеси по отношение на условията, които предоставят българските летища на желаещите да оперират до тях авиокомпании и да се постигнат условия достатъчно атрактивни за привличането на нови полети. „Полетите на нискотарифните компании като RyanAir пасват напълно с визията на България като евтина туристическа дестинация и ще привлекат желаещи да почиват у нас гости от цяла Европа”, категорични са от комплекса.
Ако концесионерът на летищата във Варна и Бургас не съумеят да предложат необходимите условия, за да се привлекат нови нискобюджетни полети, от Албена предлагат да се обсъди варианта за летище “Балчик” да бъде преобразувано от летище с военен статут към летище за съвместно ползване от военна и цивилната авиация.

„Във формулите в методиката за изчисление на годишните концесионни възнаграждения по договорите за концесия на морските плажове участва индексът на инфлацията. Това обуславя автоматичното увеличение на концесионните плащания за концесионера през всяка нова година от срока на договора /докато България не отчете дефлация/. Конкретно по методиката, годишният размер на концесионното плащане за всяка следваща година се определя като корекционните коефициенти на плажа, ставката за роялти и броят плажни места се индексират всяка година с верижния индекс на инфлацията. Смятаме, че това е икономически необосновано в условията финансова криза, на спад на туристопотока и намаление на приходите от туризъм. Предлагаме този коефициент и самата методика да бъдат променени”, се казва още в препоръчителното становище на дружеството.