Фекалиите отново може да превземат морето на Южния плаж

Мисия Варна

14-06-2010, 11:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Морето на Южния плаж отново е заплашено от замърсяване, стана ясно от думите на шефа на Басейновата дирекция във Варна Венцислав Николов.

Припомняме, че през изминалите години Южният плаж многократно беше затварян, защото във водата плаваха фекалии и всякакви други нечистотии. Причината за това е липсата на пречиствателна станция, както и в преливника на вълнолома. Най-общо казано, канализацията не издържа и мръсотията се излива в морето. За това спомогна и бурното строителство през последните години. Просто старата градска канализация не може да смогне на всички нови сгради, които се включват към нея. Освен това много от обектите бяха зауствани към деретата вместо към отходните градски канали.

Проверките за чистотата на варненските плажове вече са преминали и резултатите ще бъдат готови в най-кратки срокове, каза още Николов. Според него, основните проблеми за чистотата на плажовете са си старите – няма пречиствателни станции в курортите „Златни пясъци” и „Св. Св. Константин и Елена”. За Варна пък има идея за отвеждане на мръсните води от Шокаровия канал до преливника на вълнолома, но това е само идеен проект.
Към момента характеристиките на морската вода на Южния плаж били добри.