Гербаджия търси помощ за преименуването на три булеварда

Мисия Варна

17-06-2010, 14:10

Снимка:

АРХИВ: ВарнаУтре

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да бъде организиран дебат по предложението булевардите „Хр. Ботев“, Мария Луиза“ и „Осми Приморски полк“ да носят едно общо име.

Това настоява общинският съветник от ГЕРБ Орлин Симеонов, като за целта той поиска помощ от медиите, по време на днешното заседание на комисия „Наименования“ към местния парламент. Шефът на комисията доц. Константин Трошев, също от ГЕРБ, обаче бързо го прекъсна, тъй като преименуването на централните булеварди не било точка от дневния ред.

Както ВарнаУтре информира, Симеонов упорите се опитва да прокара предложението си, но за сега то не среща одобрение на останалите общински съветници. Според него, въпросните три булеварда всъщност са един. Доказателство за това е, че номерацията на сградите по протежението на тази главна градска пътна артерия, започва от бул. „Христо Ботев“, продължава по „Мария Луиза“ и след това по „Осми Приморски“. Тоест не започва от първи номер с началото на всеки булевард. За сега обаче Симеонов няма идея как би могло да бъде кръстен новия булевард, ако трите бъдат обединени под едно име. Това даде повод на негови колеги да се шегуват, че вероятно идеята е мегабулеварда да бъде кръстен „Бойко Борисов“.

Съветниците не уважиха жалбата на граждани срещу преименуването на старата ул. „Мир“. Тя представлява две отделни пресечки - едната е от южната страна на бул. „Левски“, а другата от северната, които нямат пряка връзка по между си. На предходно заседание съветниците кръстиха едната пресечка „Георги Тишев“, а другата „Лазар Паяков“. Така под името „Мир“ остава голямата улица, която е продължение на „Ген. Колев“ и „Караагач“. Местните парламентаристи сметнаха, че просто е невъзможно в града да има три улици с едно и също име. Живеещите на старата „Мир“ обаче настояваха тя да си запази името, тъй като го има още от 60-те години на миналия век и да бъде преименувана новата.

Причината е, че смяната на имената на улиците е свързана с подмяна на лични документи, на нотариални актове за собственост на имоти, на партиди за ток и вода и прочие документация, което е свързано с много бюрократични спънки.