Марешки си взема официално „Хигия”

Мисия Варна

18-06-2010, 13:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за защита на конкуренцията разреши безусловно на "Фармахолд", собственост на варненския бизнесмен Веселин Марешки, да придобие директен едноличен контрол върху дистрибутора на лекарства "Хигия", респективно индиректен върху „Хигия транс” ЕАД.

Продавачът е физическото лице Росица Веселинова Великова, която на 5 март тази година купи "Хигия" от "Актавис холдинг Б.В." - Нидерландия, а на 23 април вече продава акциите на „Фармахолд”. По неофициална информация Великова е свързана с Марешки.

КЗК в решението си  посочва, че закупуването на целия капитал на „Хигия” ЕАД от Росица Великова не представлява концентрация между предприятия. Според КЗК сделката представлява вертикална концентрация на дистрибутор на лекарства ("Хигия") на едро с продавач на дребно (Аптеки "Марешки") и не нарушава конкретната среда на засегнатите пазари.

Законът за лекарствата забранява подобна вертикална концентрация. КЗК обаче пояснява, че тя не следи за спазването на този закон и е потърсила становище от здравното министерство по казуса. Комисията смята, че тъй като в дистрибуцията има установени няколко играча с близки пазарни позиции като "Либра" на "Фьоникс" и "Софарма трейдинг" на "Софарма", те имат силата "да упражняват дисциплиниращо влияние срещу евентуални бъдещи антиконкурентни прояви" на новата група "Хигия" - Аптеки "Марешки".