Бившият шеф на „Градски транспорт“ остава под домашен арест

Мисия Варна

18-06-2010, 14:37

Снимка:

СНИМКА:IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият прокурист на общинската фирма „Градски транспорт“ Пенчо Пенчев остава под домашен арест, тъй като окръжният съд отказа да измени мярката му за отклонение в по-лека – парична гаранция.

Припомняме, че Пенчев беше задържан на 31 март при операция „Медузите“. Тогава той остана малко в страни от светлината на прожекторите, тъй като те бяха насочени към други двама от арестуваните по време на полицейската акция – бившият председател на местния парламент и шеф на БСП в града Борислав Гуцанов и бизнесменът Даниел Славов – Дънката.
Всъщност Пенчев престоя много малко в следствения арест, защото съда бързо му определи мярка „домашен арест“. Тогава беше загатнато, че той е съдействал на разследващите органи.

Днес ексшефът на общинското транспортно дружество поиска домашния му арест да бъде заменен с парична гаранция. Съда обаче отказа да измени мярката му за неотклонение и определи, че през следващите два месеца Пенчев не може да прави ново подобно искане.
Домашният арестант се оплака пред Темида, че здравословното му състояние много се е влошило, но не успя да представи доказателства за това.

Според обвиненията, Гуцанов, Пенчев и четвъртият задържан при акцията – главната счетоводителка на общинската фирма, са отговорни за сключването на неизгодни сделки за „Градски транспорт“. Прокуратурата твърди, че Гуцанов, Дънката и техен холандски партньор са помогнали на Пенчев и счетоводителката да нарушат служебните си задължения, от което са се облагодетелствали лично. За целта двамата са фалшифицирали официални документи.

Понастоящем Гуцанов е под домашен арест. Той престоя два месеца в ареста, като значителна част от тях прекара в окръжна болница във Варна и в затворническата болница в София заради заболяване. След също два месеца в ареста Дънката пък бе пуснат срещу парична гаранция от 100 000 лева. Главната счетоводителка е с мярка подписка още от началото на април.

Междувременно стана ясно, че през 2007-а година „Градски транспорт“ е сключил много неизгоден договор с фирма доставчик на дизелово гориво. Това беше обявено от новия шеф на съвета на директорите на дружеството Емил Данаилов. По неговите думи, „Градски транспорт купува 6 тона нафта дневно, но на цени на дребно. Тоест колкото е цената на дизела на колонката на бензиностанциите на „Лукойл“. Доставчик обаче не е тази фирма, а „Трансойл“, разясни Данаилов.

Към момента общинската фирма плащала 2,20 лв. за всеки литър нафта. Дори и повече – 2,30 лв, тъй като в договора има опция за разсрочено плащане, но след като минат 30 дни, започвали да текат лихви. Според Данаилов, при потребление на такова количество дизел (6 тона на ден) може да бъде ползвана отстъпка - 1,76 лв. за литър с ДДС. Пресметнато излиза, че „Градски транспорт“ е губил 100 000 лева месечно, заради неизгодния договор за гориво.