6-ма заработват без договори на капанчета в "Аспарухово"

Мисия Варна

20-06-2010, 10:36

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Шест проверки извършиха експерти от Областната дирекция "Инспекция по труда" в събота вечерта в търсене на хора, които полагат труд, но без трудови договори.

Ненадейното нахлуване на държавните служители явно успя да изненада собствениците на част от крайбрежните заведения на плажа в "Аспарухово".

При шестте проверки те се натъкнаха на петима служители, които заработваха без да имат трудови договори. Повечето от тях бяха млади момичета и момчета. Обясненията на повечето от тях бяха, че са започнали да работят преди 2 часа на пробен период.

Двама служители на популярното плажно заведение "Ред рок" на аспаруховския плаж, разказаха същата версия пред служителите на инспекцията.

Собственикът на заведение бе категоричен, че трети работник, за когото също имаше съмнения, че е без трудов договор всъщност е назначен, но той не знае. Още трима "пробно" работещи са установени в заведение, което е в началото на редицата от крайбрежния заведения. Санкцията за служител без трудов договор е 15 000 лв.

Експертите ще установят допълнително дали работодателят на музикантите в едно от заведенията има договорни отношения с този, при когото те пееха в събота вечерта.

Трудовият договор е изряден, когато е регистриран в Националната агенция по приходите и когато работникът е подписал справката, която се изпраща в агенцията, категоричен бе шефът на Инспекцията Иван Иванов.

"По принцип даваме толеранс от седмица на работодателите да ни представят документация. И в този случай ще изкачаме този срок", каза той в края на проверката.

Проверката е показала, че 95% от работещите са с изрядна документация.

Малка част от работниците са наети на 4 часов работен ден, в този случай трябва да се представи графикът, по който работят хората на непълно работно време.

От началото на годината експертите по труда са направила 1400 проверки, при които са установени 41 души, които полагат труд, без да имат договорни правоотношения с работодателя.

Кампанията за търсене на наети без трудови договори ще продължи до края на септември.

На прицел са предимно сезонни обекти в туристическия бранш.