Карин Дом стана на 14 години

Мисия Варна

22-06-2010, 07:43

Снимка:

СНИМКИ:ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Единственият по рода си център за деца със специални нужди във Варна - „Карин дом", вече е на 14 години.

Празникът беше истинска приказка за децата, чиито живот е много по-различен от този на връстниците им. Градината беше пълна с цветя, балони и детски усмивки.

Приблизително 30 хлапета дневно получават в "Карин дом" специализирани грижи и консултации. С помощта на педагози, психолози, логопеди, физиотерапевти и доброволци малчуганите, които са от 3-месечни бебета до 18-годишни младежи, се борят с физическите си увреждания, умствените отклонения, сензорните и поведенчески проблеми, хиперактивността, аутизмът, множествените увреждания и обучителни трудности. В дома те получават специални грижи, физиотерапия, участват в специални занимания, художествени и музикални сесии, плуване, интегрирани дейности с други деца.

Официално Карин дом е открит през 1996 г. Центърът за деца обаче започва работа две години по-рано, като е открит от Иван Станчов, бивш български посланик в Обединеното Кралство и Република Ирландия и бивш министър на външните работи. З адома семейството на Станчов предоставя фамилната си къща, която е построена през 1908, одържавена през 1944 и възвърната през 1993, на фондацията. Домът носи името на братовчедката на Станчов - Карин, която починала от церебрална парализа. В нейна памет близките й направиха невероятен жест и вече 14 години помагат на деца с подобни увреждания.

{gallery}Story/2010-06-22-karin{/gallery}