Областната във Варна минава на рециклирана хартия

Животът

22-06-2010, 11:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 1 юли областната администрация във Варна ще използва само рециклирана хартия за издаваните документи, с които ще спаси от изсичане над 30 дървета за година.

Това обяви областният управител Данчо Симеонов. По сметки на подчинените му годишно администрацията изразходва 1380 килограма хартия, за чието производство отиват 447 120 литра вода. Използването на рециклирана хартия ще спести 40% от това количество и около 60% от необходимата енергия за преработка на дървесината по обичайния начин.
Екоинициативата е нашият малък принос в борбата с глобалното затопляне и ще поканим към нея да се присъединят и останалите държавни служби в Североизточния район за планиране, обясни Данчо Симеонов. Използваните листи и пликове ще се събират в специален контейнер, ще се балират и ще се предават отделно от останалите отпадъци.
Областната управа ще ограничи и употребата на пластмаси. Водата, поднасяна при различни срещи, ще се налива от стъклена кана в стъклени чаши, а пластмасовите чаши за кафе-автомата във фоайето на администрацията ще бъдат заменени с хартиени, които стрували само със стотинка по-скъпо. Ще бъдат поръчани и дървени химикали от рециклиран материал, който може да се рециклира още веднъж.