Станишев: ГЕРБ спират проекта за новото пристанище

Мисия Варна

22-06-2010, 11:46

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ГЕРБ и правителството смятат да приключат с проекта за изграждането на нов контейнерен терминал за варненското пристанище, което ще е изключително негативно за развитието на варненската икономика.

Това заяви бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. По думите му, управляващите не са заявили официално, че спират проекта, но реално правят точно това. Той припомни, че за изграждането на новите терминали във Варна и Бургас неговото правителство издейства заем от японската банка в размер на 160 милиона евро. Кредитът е достъпен и по него вече са били сключени консултантски и проектантски договори.

„Едва ли японците ще се съгласят с идеята на ГЕРБ вместо пристанище със същите пари да бъде направена нова жп линия Варна – Русе. Да, такава е необходимо, но какво ще бъде транспортирано по нея, ако няма ново пристанище и съответно повече товари“, риторично попита Станишев. Той подчерта, че изграждането на новите терминали са шанс за страната ни да се конкурира с Румъния в привличането на товарите по море. „Ние сме изостанали от северната ни съседка в това отношение и за това предното правителство положи големи усилия около сключването на договора за японския заем и изграждането на новите терминали“, коментира още социалистът.

Той подчерта, че спирането на проекта спъва сериозно развитието на Варна. Както е известно на новите терминали под Максуда трябваше да бъде преместено пристанище Варна – изток, а освободената от него зона щеше да стане модернизирана градска зона.
„Глупаво и безотговорно е България и Варна да се отказват от такъв проект с външно финансиране. Той дава възможности на града за модернизация, за създаване на нови работни места, за развитие на икономиката“, каза още Станишев.