Областният: Давайте идеи за паметника на българо-съветската дружба!

Мисия Варна

22-06-2010, 12:04

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


Миниреферендум по електронен път за бъдещето на запуснатия Парк-паметник на българо-съветската дружба инициира областният управител на Варна Данчо Симеонов.

Водили сме разговори по темата с Варненската и великопреславска митрополия, с руския генерален консул във Варна, с общественици. Има идеи за изграждането на младежки център, на център за изкуство и дори на храм, но държа да чуя мненията на повече варненци. Не може това място в най-красивата част на Варна да стои занемарено и пустеещо, трябва да стане приятно за гражданите, категоричен е областният управител. В рамките на месец - месец и половина той очаква мненията на варненци за бъдещето на парк-паметника по електронна поща на адрес [email protected], след което обществен съвет от експерти ще селектира и обобщи идеите.

Парк-паметникът на българо-съветската дружба е построен на могилата Турна тепе в местността Почивка по проект на скулпторите Евгени Баръмов, Альоша Кафеджийски и Камен Горанов. Години преди издигането му на това място е имало братска могила на борците против фашизма и капитализма. През 1958 г. костите им са преместени в Пантеона в Морската градина. Строителството на паметника от 1974 до 1978 г. е глътнало 10 000 тона бетон и доброволния труд на над 27 000 души. Под бетонните фигури на върха на могилата са изградени бомбоубежище и няколко помещения, а в "крилата" на композицията има "празнични" зали. По данни на областния управител Данчо Симеонов площта от вътрешната страна на запечатаното съоръжение е много голяма - над 2800 кв. м.

От 1989 г. паметникът не се поддържа, входът му е зазидан, вечният огън в основата му не гори, бронзовите букви отдавна са окрадени, а паркът е по-скоро свърталище на наркомани, отколкото място за почивка на варненци.