БСП се оттегли от управлението ден преди ГЕРБ да ги махне

Мисия Варна

22-06-2010, 12:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На утрешната сесия на общинския съвет се очаква всички председатели на комисии от БСП да бъдат свалени от постовете и заменени с нови от ГЕРБ

или близки до тях местни парламентаристи от други политически сили.
Поради тази причина днес групата общински съветници от социалистическата партия официално заяви, че вече не може да носят отговорност за управлението на града. С две думи сами се оттеглят преди от ГЕРБ да са ги разкарали.
„Няма как да въздействаме вече върху управлението на Варна, тъй като лостовете за това ще ни бъдат отнети“, заяви изпълняващият длъжността шеф на червените в града Димитър Чутурков в присъствието на партийния си лидер Сергей Станишев.

Червените негодуваха и от факта, че ГЕРБ не заявяват ясно и открито, че искат да поемат управлението, а го правят като поставят техни хора на ключовите властови позиции, но по завоалиран начин. Според бесепарите, през следващите месеци ще има сериозна управленска и кадрова криза.
Социалистите твърдят, че след “бруталното и незаконно отстраняване на председателя на местния парламент Борислав Гуцанов, опитите на ГЕРБ да овладае властта се съпровождат със силови действия и некомпетентни решения, с търсене на измислени аргументи, за да бъдат отстранени представителите на БСП”.

Припомняме, че до преди ареста на Гуцанов мнозинството в местния парламент беше около БСП. Сега се формира такова около ГЕРБ, но със същите хора, които преди подкрепяха червените.
БСП ще бъде яростна опозиция на глупостите, които гербаджиите ще правят в местната власт, категоричен беше Станишев. Според него, с „тези хора“ не може да се говори с аргументи и за това няма как социалистите да бъдат конструктивна опозиция.
Според Станишев, ГЕРБ може да съществува само в условията на конфликт и за това постоянно търси конфронтации. „Трябва им враг – бившето правителство, президента, БСП... От друга страна упражняват полицейски натиск върху всеки, който не е съгласен с тях“, коментира експремиерът.

Припомняме, че Варна се управлява от кмет избран с подкрепата на социалистите. Именно този момент не бе изяснен, след официалното заявление на БСП, че вече не носят отговорност за управлението на града. Кирил Йорданов може би е най-важният фактор в управлението на града. Пропускането на този факт от червените може да се тълкува по два начина. Първият е, че социалистите свалят доверието си от него. Вторият е, че такова доверие никога не е имало. Последната теза е по-вероятна, тъй като през уикенда шефът на групата общински съветници от БСП Пламен Начков е заявил на партийно събрание, че добрите отношения, които са демонстрирали Йорданов и Гуцанов през миналите години, не било нищо повече от едно протоколно задължение.

Колкото до местните избори догодина, Станишев заяви, че още е рано БСП да обяви кметската си кандидатура. На въпрос дали това може отново да е Кирил Йорданов, социалистът отговори, че не знае дали той ще се кандидатира. И припомни, че винаги е казвал, че Варна има много добър кмет и софиянци могат да завиждат на варненци заради този факт. „Аз винаги съм бил последователен в позициите си“, приключи темата Станишев.