Предимно чехи, руснаци и гърци посещават Аладжа манастир

Мисия Варна

23-06-2010, 16:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Чехи и руснаци посещават най-много Аладжа манастир тази година, забелязва се и присъствие на гръцки туристи, които идват от Слънчев бряг, каза днес Валери Кинов, уредник на манастира пред "Фокус".

Западните туристи вече са рядкост и това се обяснява с презастрояването на курортните комплекси, коментира Кинов.

"По-качествените туристи от запада спряха да идват вече", каза още уредникът на Аладжа манастир.

Той добави, че кризата определено се отразява върху посещаемостта на културния център, но не чак до толкова, колко в други културни центрове.

Кинов посочи, че седмично през манастира преминават около 3000 души, 2/3 от които са чужденци, а останалите са българи.
Повече посещения има, когато времето не е подходящо за плаж или разходки, коментира още уредникът.

По отношение на проблема с водоснабдяването в манастира Кинов заяви, че проблемът в момента е отстранен, но само временно и съществува реална опасност при най-малката авария водата отново да спре, което рефлектира не само върху имиджа на манастира, но и върху посещаемостта му.

"Вие помните, че когато водата в манастира беше спряла, същите тези гръцки туристи трябваше да се крият в гората, а това са възрастни хора, които идват чак от Слънчев бряг и е логично да попитат първо къде е тоалетната", каза още Кинов.

Той уточни, че проблемът не е решен, но се водят разговори с ВиК да се вземе вода от каптажа, който захранва чешмата, захранваща паркинга на Аладжа манастир.

300 000 евро са необходими, за да бъде извършена консервация на Аладжа манастир. По думи на Кинов, от дълги години се чакат средства за консервация и ремонтни дейности на културните обекти по Черноморието, но едва на скоро е започнато да се работи в тази насока.