Местният парламент би отбой за приватизацията на поликлиниките

Мисия Варна

24-06-2010, 09:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

Местният парламент се отказа от идеята си да стартира бюрократична процедура, на чиято база след време можеше да се тръне към приватизация на общинските поликлиники.

Припомняме, че първоначално – на заседания на комисии, местните парламентаристи бяха решили да задължат кметската администрация да изготви правно-икономически и социален анализ за необходимостта от съществуването на всички здравни дружества, които са общинска собственост. Такива са бившите поликлиники, които сега са наричани Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Също АГ и Очна болница.

Причината отново да се надигнат гласовете в полза на приватизацията на здравните дружества, най-вече се коренят в лошото финансово състояние на поликлиниките. Общината ежегодно им отпуска средства за ремонти и купуване на нова медицинска апаратура, но въпреки това икономическите им резултати са отрицателни. От дебатите преди време стана ясно, че местните парламентаристи са склонни да приватизират дейността вътре в поликлиниките, но не и да продадат самите сгради, които са общинска собственост. Целта е да се гарантира, че здравните заведения ще си станат такива, а не някой ден на тяхно място да изникне поредния мол или нещо друго.

На днешната сесия общинските съветниците обаче се отказаха от намерението си да поръчват на кметската администрация да изготвят анализ за необходимостта от съществуването на поликлиниките. Пламен Начков от БСП коментира, че през годините неколкократно са правени опити за подобни анализи, но администрацията не е обръщала никакво внимание, на такива решения на местния парламент. Тоест, ако беше прието това решение, то щеше да има същата съдба, като предходните.

Общинския съвет не успя да гласува и решението за изграждане на подземен многоетажен паркинг до сградата на общината. Това трябваше да стане чрез концесия, тест строителят получава правото да експлоатира паркинга за определен дългогодишен период от време.  Първоначално от БСП се противопоставиха на концесията, тъй като липсвали гаранции, че изграждането на паркинга е обезпечено финансово. По предварителна информация то ще струва 4 милиона лева. Червените поискаха проекта да бъде върнат и разгледан наново в комисията по общинска собственост, но ГЕРБ и останалите отхвърлиха тази идея.

В следващото гласуване – за финализирането на процедурата по концесията, обаче не бяха събрани необходимите минимум 26 гласа и така тя увисна. Това предизвика негодуванието на  кметската администрация. Ръководителката на дирекцията по общинска собственост Теодора Трендафилова, подчерта на местните парламентаристи, че сега ще се наложи общината да направи нова концесионна процедура за изграждането на паркинга. Това обаче ще доведе до загуба на време, тъй като неприетата от съвета концесия се е подготвяла в продължение на 2 години, а освен това е бил намерен и инвеститор.