Асоциация брани правата на руснаците с имоти у нас

Мисия Варна

24-06-2010, 11:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Заради "дупки" в българското законодателство руски граждани, закупили имоти в България, може да се простят със собствеността си и предварително платените пари за нея.

С такива случаи вече се сблъсква учредената наскоро Асоциация на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България "Альоша", съобщи председателят на управителния й съвет Александър Анисимов. Става дума за сблъсък между интересите на купувачи, заплащащи или изплатили имот и изпълняващи своите задължения по предварителния договор, и правата, от които се възползват недобросъвестни строители, да ипотекират строящия се и платен от клиента строителен обект до оформянето на правата му на собственост, а след това да се откажат да връщат ипотеката или да обявят фалит. В този случай се оказва, че ипотеката, издадена с цел завършване на строителството, която може да е десет пъти по-малка като стойност от тази на сградата и вече изплатените пари от купувачите, има първостепенно значение и купувачите, платили апартаменти, нямат право над тях.

Посоченият проблем е само един от множеството, в които асоциацията се стреми да е полезна на членовете си - предимно руски граждани, работещи в родината си, но избрали имоти в България за семействата си. Според Анисимов чести са оплакванията и от ниското качество на работата на т.нар. управляващи компании, обслужващи жилищните комплекси от затворен тип. Процедурата по смяната им е много сложна и не е регламентирано взаимодействието между собствениците на етажна собственост и собствениците на земя, включена в комплекса. Има опит в смяната на обслужващите компании в редица комплекси, където собственици на апартаменти са граждани на Великобритания и Ирландия. От асоциацията "Альоша" проучват този опит и възнамеряват да го използват за защита на интересите на рускоезичните собственици на имоти в България.

Учредяването на асоциацията е от огромна практическа полза не само за руснаците с имоти в България, но и за българските власти, смята генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов. По неофициални данни около 300 000 руски граждани ползват собствени имоти в страната. Ако приемем, че семейството се състои средно от 3 - 4 души, това означава между 80 и 100 хиляди имота. Умножете ги по средната цена на жилищата и ще разберете колко данъци плащат руските граждани в българската хазна, посочи Соловьов.

За 3-те месеца от учредяването си асоциацията е приела 23-ма членове и е получила 30 молби за помощ и консултации. Седалището й е в Бургас, но вече има и регионален представител за Варна - Илдар Хабибулин. Предвиждаме в бъдеще да обхванем с мрежа от представителства цялото Черноморие, където са повечето от имотите на руските граждани, обясни Анисимов, но допълни, че с интерес се ползват и районите на ски курортите и дори Рупите, където вече имало заселени две руски семейства. Асоциацията поддържа и денонощна гореща телефонна линия за нуждаещите се от медицинска и юридическа помощ. Нощем се търсят основно услугите на хирург или кардиолог - ние разполагаме и с двата вида лекари, при това говорещи руски, което е значително облекчение за сънародниците ни, каза председателят на асоциацията. Организацията, създадена с нестопанска цел, е готова да оказва помощ за контакти с властите, с местния бизнес, както и при решаване на чисто битови проблеми на рускоезичните собственици на имоти в България.