Борба за кокала в общинския съвет

Мисия Варна

24-06-2010, 18:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Приемането на годишните отчети на търговските дружества, собственост на община Варна,  превърна в цирк днешното второ заседание от сесията на местния парламент.

Припомняме, че сесията започна в сряда сутринта, продължи днес, а третата серия е насрочена за другата седмица. Вчера съветниците се занимаваха с възкресението на фалиралия футболен клуб „Спартак“ без да решат нищо конкретно по въпроса. След това ГЕРБ опитаха да заменят председателите на комисии от БСП със свои, но не успяха с изключение на комисия „Култура“. Червените успяха да удържат други две – общинска собственост и социални дейности. Не защото са много силни в съвета, а защото доскорошните им партньори все още отказват да подкрепят ГЕРБ безрезервно. Това си пролича от факта, че комисията по здравеопазване беше взета от БСП и предадена в ръцете на ДСБ. Нищо подобно обаче не се случи в посока към ГЕРБ.

През целия днешен ден местният парламент се занимава с въпроси касаещи общинската собственост и по специално – с финансовите отчети на общинските фирми. Това се случи при тотална отсъствие на дисциплина от страна на местните парламентаристи, като кворумът в залата постоянно бе на ръба, че и под него. Налагаше през половин час да се прави поименна проверка дали присъстват минимум 26 общински съветници. Естествено тогава парламентаристите се появяваха, но после пак изчезваха извън залата. Най-често споменаваните думи от новия  председател на съвета Николай Апостолов от ГЕРБ бяха - „Моля съветниците да заемат местата си в залата“. Това така и не се случваше. От общо 49 местни парламентаристи, които можеха да участват в заседанието, днес трайно отсъстваха  18, като числото на моменти достигаше до 22-23. Тоест на ръба на кворума, за който са необходими минимум 26 души.

Отсъствието от гласуванията или отказа за участие в тях, също е заявяване на някаква позиция. В случая тя не е обществена, а лична. Тоест не помага с нищо на избирателите, които са пратили в местния парламент даден съветник. Просто с вота си или с отказа си от вот, той отстоява личния си интерес. С две думи  борба за кокала.
В момента Варненският общински съвет е точно на този етап - ГЕРБ иска да издърпа кокала от БСП. Проблемът е, че за да го направи се нуждае от подкрепата на бившите партньори на червените. Те обаче държат част от този същия кокал, който гербаджиите искат да докопат. От началото на мандата в края на 2007-а до ареста на бившият председател на общинския съвет Борислав Гуцанов, БСП и ДПС държаха мнозинството с помощта на „Атака“, „Нашият град“, „Отечество“, БНД, „Свободен избор“, ЛИДЕР и други отделни съветници.

Първоначално в мнозинството бяха и групите на Веселин Данов и Веселин Марешки, а партията на Неделчо Михайлов се правеше на опозиция заедно с ГЕРБ. В действителност обаче опозиция в истинския смисъл бяха само двамата съветници от ДСБ. След като Данов и синът му бяха осъдени, БСП и ДПС си поделиха техните две места в съвета. Марешки пък се оттегли от мнозинството или беше изолиран. Така „Нашият град“ се сдоби с властови позиции и се превърна в нещо като балансьор, с който БСП и ДПС трябваше да се съобразяват. С други думи – получи част от кокала.

След ареста на Гуцанов за шеф на общинския съвет беше избран гербаджията Апостолов.  Това обаче не води автоматично до мнозинство около ГЕРБ вместо около БСП. Практиката показва, че за да бъде сформирано мнозинство, трябва да бъдат задоволени интересите на участниците в него и да няма недоволни. Само така водещата или водещите партии в мнозинството си осигуряват власт и безпроблемно прокарване на най-различни решения.
Кокала се разпределя чрез председателските места в комисиите към местния парламент и най-вече чрез местата в бордовете на общинските фирми. Това са чисто икономически лостове, които осигуряват финансови постъпления. И това съвсем не означава, че някой краде в класическия смисъл на думата. Има къде-къде по-добри схеми за източване или просто за осигуряване на стабилни поръчки за приближени фирми.

Ето и примерите за това. Новият съвет на директорите на общинската фирма „Градски транспорт“ (избран от ГЕРБ) обяви, че предишният е сключил неизгоден договор за доставка на дизелово гориво. При потребление от 6 тона на ден, не е договорна никаква отстъпка от цената. Напротив – всеки литър се заплащал по цена на дребно. Имало и неустойки за просрочено плащане. В цифри, само от неустойките за три години на фирмата доставчик са платени 1,2 милиона лева. От факта, че не е била постигната отстъпка в цената на дизела, общинската фирма е загубила най-малко три пъти по толкова за 3 години. Сборувано, нещата отиват над 4,5 милиона лева. Всичко това обаче от юридическа гледна точка било перфектно оформено.

Освен „Градски транспорт“ във фокуса на вниманието на днешната сесия бяха общинските фирми „Пазари“ и Ученическо и столово хранене. В ябълка на раздора се превърна искането да не бъдат освобождавани от отговорност техните съвети на директорите, а само да бъдат приети финансовите отчети, баланса и отчетите за приходите и разходите на дружествата за миналата година.
Членовете на бордовете на общинските дружества се избират от общинския съвет. Тоест те са проекция на разпределението на силите в мнозинството, което управлява местния парламент. С други думи, всеки от управляващата коалиция е закачен за яслата според резултатите, които е постигнал на изборите. Това означава, че в бордовете има хора на БСП, ДПС, „Атака“, „Нашият град“ и въобще на всички от старото мнозинство около червените.

Сега ГЕРБ претендира да е водеща сила в месия парламент, а в същото време няма свои представители в бордовете на общинските фирми. Бившите партньори на БСП пък са склонни да подкрепят ГЕРБ, но в замяна искат да запазят своите позиции в общинските фирми, че дори и да ги увеличат. Пример за това беше „Ученическо и столово хранене“. Там шеф на борда е човек от квотата на ДПС. От „Атака“ пък упорито настояваха съвета на директорите на фирмата да не бъде освобождаван от отговорност. Това принуди местният лидер на ДПС Янко Станев да заяви, че „Атака“ искат властта в общинската фирма. И обвини хората от партията на Волен Сидеров, че целта им е да се облагодетелстват. Станев не използва директно думите кражби и източване, но от изказването му стана ясно, че има предвид точно това.

Как обаче някой би могъл да се облагодетелства от това общинско дружество. Годишните му приходи надхвърлят 6 милиона лева, а печалбата му е едва няколко десетки хиляди. И тъй като то осигурява храната за училища и детски градини, значи се нуждае от ежедневни доставки на хранителни продукти, което се извършва от частни фирми. Един такъв договор за доставка, сключен с приближена фирма, би й осигурил сигурни поръчки за години напред. Ако пък и малко се надуят цените на доставяните продукти – в края може и да се получат числа, като споменатите около дизела за „Градски транспорт“.

Същото е с общинската фирма „Пазари“. Тя поне отчита печалба над един милион лева. Разходите и обаче са още повече. При финансовия отчет беше посочено, че те са направени към външни доставчици на стоки и услуги. Кои са те, какво са доставяли и за колко пари – не стана ясно. Сред тези разходи обаче със сигурност са парите, които „Пазари“ е плащала за охрана на обектите си. А фирмите, които са осигурявали охраната, никак не били случайно подбрани.

В крайна сметка предложенията на ГЕРБ и „Атака“ да не бъдат освобождавани от отговорност членовете на бордовете на тези и други общински фирми, бяха приети чрез многократни гласувания, прегласувания, че и потретване на гласуванията. Всичко това беше съпроводено с нескончаеми процедурни хватки целящи забавян на прокарването на решенията и изнервяне на общинските съветници, които и без това едвам се свъртаха в злата. Тоест отпора от страна на БСП и ДПС беше сериозен, като им пригласяха и други съветници.
Какъв е смисъла да приемете отчетите за приходите и разходите и финансовия баланс и в същото време да не освободите от отговорност членовете на съвета на директорите, наивно питаха от БСП и твърдяха, че това е противоречие, което се изключва взаимно. Отговорът гласеше, че това е сигнал към обществеността, че в тези общински фирми се е случило и се случва нещо нередно. Ако при една последваща ревизия бъдели отрити нарушения в дружествата, от бордоваците ще можело да се търси отговорност.  

Това донякъде е вярно, но истината е малко по-различна и елементарна. Следващата крачка на ГЕРБ, като политическа сила, която претендира да носи отговорността за управлението на Варна е да извади от бордовете на общинските дружества хората от БСП и а ги замени със свои. Гербаджиите вече пробваха същото упражнение с председателите на комисиите, но претърпяха провал, ако не броим културата. Смяната на борда на „Градски транспорт“ на предишната сесия пък мина, но с клизма. И то може би само, защото това дружество се превърна в клиент на прокуратурата.

Ако ГЕРБ не разпределят правилно кокала между себе си и съветниците от политическите групи, от които очакват подкрепа, ще претърпят крах и с подмяната на членовете на бордовете. Но пък от друга страна, едни членове на съвет на директорите, които не са освободени от финансовата отговорност за делата в дружествата, които ръководят, биха били далеч по сговорчиви. Примерно, когато става въпрос за сключване на договори с фирми за доставки на стоки услуги.

И последно – на днешното заседание на местния парламент до новите бордоваци в „Градски транспорт“ неизменно стоеше небезизвестният Марио Шиваров. Той е собственик на транспортната фирма „Мако“, която държи линии от градския транспорт за превоз на пътници с маршрутки. Според клюките в залата, именно Шиваров бил кадровикът на ГЕРБ в „Градски транспорт“, което би означавало, че новите бордоваци са негови хора. Това е любопитно, като се има предвид, че една от неговите маршрутни линии е номер 182. Тоест тя е конкуренция на тролейбусната линия с номер 82 и респективно на общинската фирма „Градски транспорт“.