Партньори

Мисия Варна

25-06-2010, 13:54

Снимка:

АРХИВ:ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Един момент от последната и все още неприключила сесия на местния парламент остана малко в страни от вниманието.

Става въпрос за предложението на „Атака“ да бъде свален лидерът на ДПС в града Янко Станев от поста председател на комисията по финанси и бюджет  на общинския съвет. На пръв поглед всичко е наред, тъй като по дефиниция най-големият противник на „Атака“ е именно ДПС. Това обаче не важи във Варна!

От местните избори през 2007-а, до преди близо три месеца – когато беше арестуван Борислав Гуцанов, ДПС и „Атака“ бяха най-сигурните партньори на БСП в общинския съвет. За депесарите това беше логично, тъй като те си партнираха с червените на национално ниво в тройната коалиция. Присъствието на „Атака“ обаче не се връзваше с политиката на партията. Може би и за това местните парламентаристи на Волен Сидеров ходеха с наведени глави и не смееха да погледнат хората в очите по време на сесиите. Иначе обясняваха, че не гласували с ДПС, а било обратното – те гласували с тях.

Освен това атакистите се кълняха, че вдигали ръце, защото решенията, които подкрепяли, били полезни за града. Тоест гласували с депесари и бесепари за доброто на Варна. Според слуховете обаче, тази подкрепа е била добре подплатена, още преди местните избори през 2007 г. Освен това е факт, че Сидеров нито веднъж не разкритикува общинските съветници от партията си във Варна, за това че участват в негласна коалиция с БСП и ДПС.

След операция „Медузите“ мнозинството около червените във Варна се разпадна, а „Атака“ бяха първите, които подкрепиха акцията на ГЕРБ за свалянето на бившия председател на местния парламент Гуцанов и избирането на гербаджията Николай Апостолов. ДПС също започна да гласува с ГЕРБ.

Някъде по това време в община Варна беше проведена операция по изземване на документи, свързана с източване на общински пари чрез фондация за интеграция на ромското малцинство. Вътрешният министър каза, че това е „Медузите 2“, а в центъра на вниманието се оказа основаната и дълго време ръководена от Янко Станев фондация „Владиславово“. Бързо се завъртя версията, че по този начин гербаджиите  притискат лидера на ДПС.

Сесиите на общинския съвет подкрепиха тази теза, тъй като съветниците от партията на Доган гласуваха с ГЕРБ. Както и „Атака“, но за тях е нормално да са с гербаджиите, след като партията им ги подкрепя в Народното събрание.

Така, по отношение на атакистите, всичко си идваше на мястото. Вече не им се налагаше да гласуват с БСП и ДПС и да бъдат по-ниски от тревата и по-тихи от водата, когато се повдигаше въпросът защо го правят.

Вече имаха възможност да избухнат и го направиха, като поискаха Янко Станев да бъде отстранен от шефския пост на комисията по финанси. Така  влязоха в собственото политическо русло и най-после показаха, че „Атака“ може да се зъби на ДПС и във Варна.

ГЕРБ обаче останаха изненадани от предложението на атакистите. Нямаха и представа, че ще има такова и не бяха подготвени за него. Ако ГЕРБ и „Атака“ са партньори, би трябвало подобни действия да са предварително уточнени. Още повече, че хората на Волен Сидеров подчертаха, че искат свалянето на Станев в унисон на тяхната политика и тази на ГЕРБ за борба с корупцията в лицето на хората, представляващи партиите от бившата тройна коалиция.

Гербаджиите бяха подготвили предложения само за свалянето на шефове на комисии от БСП, но не и от ДПС. Предложението на „Атака“ принуди председателя на местния парламент Апостолов да смотолеви нещо от сорта, че не е готов за това, а и му бил необходим екип, с който да работи. Тоест, на всички съветници в залата стана ясно, че Станев е част от този екип.

За разлика от ГЕРБ лидерът на ДПС се оказа напълно подготвен за предложението, с което „Атака“ искаше да го свали от поста председател на бюджетната комисия. Янко Станев реагира веднага, като заяви от трибуната, че на местните избори ДПС е подкрепило кмета Кирил Йорданов и неговата програма за управление на града, която сега е общинска програма  за развитие. Тоест, финансовата комисия изпълнява кметския план.

При гласуването ГЕРБ не подкрепи предложението на „Атака“ и запази поста на Янко Станев. С две думи – гербаджиите подкрепиха ДПС. Това бе видяно и разбрано съвсем ясно от всички общински съветници. Освен това Станев вече спокойно може да каже, че не ДПС подкрепя ГЕРБ, а точно обратното.

Колкото и странно да изглежда, от предложението на „Атака“ спечели единствено лидерът на ДПС, макар то привидно да бе насочено срещу него. Искането да бъде отстранен, даде възможност на Станев едновременно да заяви, че ДПС подкрепя и изпълнява политиката на кмета и да демонстрира, че това става с подкрепата на ГЕРБ.

Спечели и „Атака“, които най-после имаха възможност да демонстрират позиция анти ДПС. Загуби ГЕРБ!

Първо, те бяха принудени да признаят, че Станев и ДПС са им партньори, нещо което никак не се връзва с публичната позиция на Бойко Борисов към партията на Доган. Второ – сториха го, като подкрепиха Станев вместо „Атака“, които са им по-логичните партньори. И трето – гласуваха заедно с БСП, за да не бъде свален депесарят.

Факт е, че ГЕРБ нямаха представа какво ще направи „Атака“, а ДПС имаше. Факт е, че от предложението за свалянето на Станев спечели само той и донякъде атакистите. Това навежда на мисълта, че ДПС и „Атака“ са действали координирано, а ГЕРБ са били в неведение. Може да звучи странно Станев сам да е инициирал предложението да бъде свален от поста, но резултатите от това упражнение са изцяло в негова полза.

Все пак да не забравяме, че ДПС и „Атака“ бяха най-стабилните партньори на БСП в местния парламент до преди няма и три месеца.

Всъщност, в дебатите около предложението на „Атака“ за свалянето на Станев, бяха казани няколко истини. Първо, че комисията по финанси и бюджет е изключително важна за управлението на града. Второ, че тя е управлявана от ДПС, които пък изпълняват програмата на кмета. Трето, че ДПС си следва тяхната политика, а ГЕРБ ги подкрепя.