САЩ - Гана 1:2 след продължения

Архив Варна

26-06-2010, 21:27

Снимка:

СНИМКА: www.fifa.com

Автор:

ЕКАТЕРИН ДОНЧЕВ

Всичко от Автора

В една изключително драматична среща Гана победи след продължения САЩ с 2:1

и ще играе на 1/4 финалите на Мондиал 2010 срещу Уругвай.

Мачът започна изключително интересно, като още в 5-та минута Гана излезе напред в резултата. Принс Боатенг направи самостоятелен пробив през центъра на терена и с хубав удар от около 23 метра даде преднина на своята страна.

Последва малко по-груба игра от страна и на двата отбора, но съдията Виктор Казай от Унгария успокои страстите с два жълти картона, по един и за двата тима. Американците опитаха натиск и при една атака Финдли се озова сам срещу Кингстън, но шутът му попадна точно в ръцете на вратаря. До края на полувремето символичните домакини владееха повече топката, но не успяха да вкарат изравнителен гол.

Пред погледа на Бил Клинтън играчите на САЩ бяха решени на всичко за да изравнят резултата. Демпси беше съборен в наказателното поле след като излезе сам срещу стража на Гана, но странно защо след като отсъди дузпа съдията не показа червен картон на Менса. Донован изпълни наказателния удар и след като топката срещна гредата се оплете в мрежата за 1:1.

До края на мача имаше още доста интересни положения. Алтидор излезе сам срещу Кински, но не успя да преодолее стража на Гана. Същото направи и Брадли, а в 80-та минута отново Алтидор можеше да донесе победата на САЩ, но ударът му излезе в аут.

Така се стигна до първите на първенството продължения. В тях както и в началото на срещата Гана нанесе рано своя удар. Изчистена топка от защита напред достигна до Гиан, който се пребори с Боканегра и въпреки, че беше блъснат силно в гърба, се задържа на крака и с мощен шут простреля Хауърд за 1:2.

САЩ веднага се хвърлиха в атака. Някой от играчите на Гана умишлено започнаха да лежат на терена и да бавят мача. В последните секунди САЩ получи право да изпълни ъглов удар. Дори влизането на Тим Хауърд в наказателното поле на африканците на помогна и така Гана стана третият отбор от Африка който ще играе на 1/4 финал. Преди това Камерун през 1990-та и Сенегал през 2002-ра стигнаха до тази фаза на надпреварата. В нея Гана ще играе с Уругвай.

футбол, Мондиал 2010, САЩ, Гана