БСП не пуска властта доброволно, изчаква първо да я репресират

Мисия Варна

28-06-2010, 13:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тримата червени председатели на комисии в общинския съвет няма да подават оставки, а ще останат на постовете си.

Това обяви днес ръководството на БСП във Варна. Припомняме, че преди дни социалистите излязоха с официална декларация, в която категорично заявиха, че повече не носят отговорност за управлението на града. Причината за това бе, че ГЕРБ се готвели да сменят всички техни председатели на комисии в местния парламент. БСП владееше общо пет комисии, от които успя да си запази три – общинска собственост, социални дейности и образование. На практика червените изпуснаха само комисиите по култура и по здравеопазване, които бяха оглавени от ГЕРБ и ДСБ. Опитите на гербаджиите да вземат общинската собственост и социалните дейности удариха на камък, тъй като не бяха подкрепени от достатъчно общински съветници. Колкото до комисията по образование – нея гербаджиите не са искали да я овладяват. Смятали да оставят поне една на социалистите, но сметките им излязоха неточни.

Тримата червени председатели щели да носят отговорност за работата си, ако имат възможност да я вършат. И в никакъв случай нямало да саботират работата на местния парламент. Те обаче запазвали правото си да подадат оставки, ако системно им се пречи да си изпълняват отговорностите. По-точно, социалистите са наясно, че тримата им председатели трябва да си подадат оставките, но категорично отказват да го сторят преди да започнат репресии спрямо тях. Иначе бесепарите не крият задоволството си, че опитите на ГЕРБ да смени червените шефове се оказали неуспешни.
В крайна сметка излиза, че БСП хем отказа да носи отговорност за управлението в местния парламент, хем нейни хора продължават да управляват три комисии. В същото време социалистите декларираха, че ще бъдат яростна опозиция на „глупостите“, които ще правят гербаджиите в общинския съвет. Това са думи на техния лидер Сергей Станишев.

Явно социалистите не се притесняват, че ГЕРБ може да направи втори опит да смени председателите им, който да се окаже успешен. Доказателство за това са думите на шефа на червената група в съвета Пламен Начков, който заяви, че не може да се говори твърдо за ново мнозинство около гербаджиите в общинския съвет.
Всъщност мнозинствата във Варна от изборите през 2007-а насам са доста странни. Първо БСП и ДПС управляваха най-вече с помощта на „Атака“. След ареста на червения лидер Борислав Гуцанов и свалянето му от поста председател на местния парламент, се очакваше ГЕРБ да направи мнозинство с твърдата подкрепа на „Атака“. Вместо това обаче се оказа, че гербаджиите са подкрепяни най-вече от ДПС. На последната сесия дори се случи обратното – ГЕРБ застана зад тукашния лидер на ДПС Янко Станев и заедно с БСП успя да го запази на поста шеф на финансовата комисия. Свалянето на депесаря бе поискано именно от „Атака“.  

Червените чакат Гуцанов да бъде реабилитиран за кметските избори


Варненската организация на БСП очаква лидерът й Борислав Гуцанов да бъде реабилитиран. Припомняме, че той беше задържан на 31 март при операция „Медузите“ и прокуратурата му повдигна обвинения за източване на общинската фирма „Градски транспорт“. Понастоящем Гуцанов е под домашен арест.
Червените обявиха, че няма да посочат кандидата си за кмет на Варна преди месец април догодина. Според тях до тогава лидерът им Гуцанов ще бъде реабилитиран. Преведено това означава, че той е вариант „А“ за червена кметска кандидатура. Ако обаче Гуцанов бъде осъден или делото продължи повече от очакванията на социалистите, те ще трябва да прибегнат до вариант „Б“.

Дали това означава отново подкрепа за настоящия кмет Кирил Йорданов – не е ясно. Преди дни Станишев заяви, че не знае дали той ще се кандидатира за четвърти мандат и подчерта, че винаги е заявявал, че Варна има много добър кмет.  И Станишев и хора от неговото обкръжение през последните месеци обаче заявиха, че са готвили Гуцанов за червена кметска кандидатура.
Според слуховете в града, ако Кирил Йорданов изобщо се кандидатира за четвърти мандат, това ще стане с подкрепата на ГЕРБ, а не на БСП