Уличните камери във Варна спират да работят след седмица

Мисия Варна

29-06-2010, 12:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 7 юли ще бъде прекратено видеонаблюдението във Варна, съобщи кметът Кирил Йорданов.

Причината са неплатените 1 млн. лв., които общината дължи на фирмата изпълнител на системата. От фирмата вече изпратиха уведомление, че ще прекратят ведонаблюдението, каза Йорданов. Тези пари са налични в общинския бюджет, но не могат да бъдат преведени заради нелепата дискусия в общинския съвет трябва ли да бъдат платени, обясни градоначалникът. Той разговарял два пъти по въпроса с вътрешния министър Цветан Цветанов, който препоръчал парите да бъдат изплатени, тъй като системата е изключително важна, но кметът не можел да направи това без санкция от местния парламент.

Варна ще направи искане за собствена общинска полиция, пряко подчинена на кмета, съобщи още Кирил Йорданов. Сега съществуващата общинска полиция е на подчинение на МВР, макар че се издържа със средства от местния бюджет. Щатът й наброява 54 души, които ние ще запазим като бройка, обясни кметът на Варна. По думите му обаче в бъдеще общинската полиция няма да изпълнява несвойствени задължения от типа на охрана на "Пазари", а ще насочи усилията си към опазването на обществения ред, контрола по неправилното паркиране и други дейности от чисто местно значение.

Бих приветствал изработването на единна методология от транспортното министерство за провеждане на конкурсите за превози в общините, посочи кметът Кирил Йорданов. По думите му общината очаква и методология за избор на изпълнител за изработване на транспортен мастърплан на Варна. За направата му имаме шанс да получим до 85 млн. евро финансиране по европейски програми, допълни Йорданов.