Депутатка от ГЕРБ спестила 66 хиляди лева от заплати

Мисия Варна

29-06-2010, 12:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

66 377 лева има на банков влог варненската депутатка от ГЕРБ Даниела Петрова, като любопитното е, че ги е спестила от заплати.

Поне така пише в декларацията, която тя е подала по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Документа е публикуван в сайта на Сметната палата. Изрично е посочено, че се декларира имущество, доходи и прочие, придобити през предходната година – 2009-а.

Според сайта на политическа партия ГЕРБ, Петрова е областен ръководител на „Жени ГЕРБ-Варна. Депутатката е с висше юридическо образование и е преподавател в катедра „Социални и правни науки” в Техническия университет в морската столица.

От цялата тази информация става ясно, че народната представителка едва ли има как да спести 66 хиляди лева от заплати през миналата година. Припомняме, че парламентарните избори бяха в средата на 2009-а. Тоест, дори и да не е харчила нито лев от депутатската си заплата, гербаджийката не може да спести дори и 10 000 лева.

Едва ли месечното възнаграждение на един преподавател в техническия университет е толкова голямо, че да позволи спестяването на подобна сума. Но кой знае, може би пък лидерката на жените гербаджийки във Варна ще опровергае ширещото се мнение, че университетските преподаватели не са добре платени. Разбира се, възможно е и в нейната декларация просто да е допусната техническа грешка или да не е уточнен периода, за който е спестила въпросната сума или произхода на тези средства.
От декларацията става ясно още, че варненската народна представителка е теглила потребителски кредит и има да изплаща на ДСК близо 17 хиляди лева. Съпругът й пък има ипотечен кредит от 40 хиляди евро.

Друг варненски депутат от ГЕРБ – Николай Костадинов, пък си е купил Ауди А6 за 800 лева. Бърза справка в сайтове за покупко-продажба на автомобили показва, че най-евтините коли от тази марка струват минимум 4000 лв. Става въпрос за поне 15 годишни коли. Тоест, депутатът или е купил катастрофирало Ауди и е броил няколко хилядарки за ремонт или просто въпросните 800 лева са сумата вписана при нотариуса, каквато е практиката за да се избягват данъци и такси. Колкото до новите модели А6 – тяхната цена започва от 70 хиляди лева и достига 100 хиляди и нагоре.

В декларацията на Костадинов пише още, че е продал Опел Омега за 500 лева, а също така си е купил на лизинг джип БМВ Х5, чиято стойност е 34 000 лв.

Емил Радев, също народен представител от ГЕРБ, пък има два банкови влога за по 20 хиляди лева и 20 хиляди евро. Като източник на тези средства той е посочил „доходи от свободна професия“. Радев е адвокат и явно юридическите услуги, които предлага никак не са евтини.
Светослав Неделчев (пак от ГЕРБ) пък изплаща кредит от 12 хиляди лева и не е успял да спести нищо или поне в декларацията му няма такива данни. Освен това той е посочил и кредита на съпругата си, който е 30 хиляди лева.

Лидерът на ГЕРБ във Варна – депутатът Павел Димитров, е посочил доходи в размер на 12 хиляди лева.  Друг виден гербер – Свилен Крайчев, пък е декларирал 5 хиляди лева от наем и още почти 1000 лева, които е получил от община Варна. Преди да бъде избран за народен представител той беше един от многото заместници на кмета Кирил Йорданов. Крайчев има и да изплаща потребителски кредит от 10 хиляди лева.

Депутатът от БСП проф. Андрей Пантев, който влезе в Народното събрание от варненската листа на партията, си е купил Пежо 308 за 27 538 лева, а е продал Рено Клио за 6000 лева. Професорът е декларирал налични пари от 10 000 лева, чийто произход е от заплати и спестявания. Освен това Пантев има два банкови влога – 50 хил. лева и 40 хил. долара. В графата за произход на тези средства той е написал „заплати, хонорар, авторски възнаграждения“, но е направил и важното уточнение, че те са натрупани през годините назад, а не само от 2009-а.

Декларацията на бившия премиер Сергей Станишев, който също е варненски депутат, пък е тотално празна, с изключение на едни 12 000 лева, срещу които пише „годишна данъчна основа за доходи от друга стопанска дейност“.
Варненският депутат от ДПС Йордан Цонев и съпругата му имат малко над 120 хиляди лева разхвърляни на три банкови влога плюс четвърти, в който има 8 хиляди евро. Тези пари са им от наеми, застрахователно обезщетение и възнаграждения.
Димитър Карбов от „Атака“ пък е наследил апартамент от 46 квадрата в столичния квартал „Младост“ и си е купил Ауди за 5,6 хиляди лева. Какъв модел точно е Ауди-то, от декларацията не става ясно.
Срещу името на Цвета Георгиева от „Атака“, няма данни за нейната декларация. Същото е и положението при гербаджиите Красимир Петров и Димитър Атанасов.

Бившият председател на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов и съпругата му пък са спечелили 320 000 лева от дивиденти през миналата година. Това става ясно от декларацията на местния лидер на БСП, който понастоящем е под домашен арест. Мярката му бе наложена от съда. Припомняме, че той беше задържан на 31 март при операция „Медузите“ и прокуратурата му повдигна обвинения за източване на общинската фирма „Градски транспорт“. Семейство Гуцанови са декларирали и че разполагат с валута на обща стойност над 400 000 лева, както и имат банкови влогове в размер на над 25 000 лева. Гуцанов изплаща и кредит, който е малко над 60 000 евро.  

Областният управител Данчо Симеонов е съсобственик на четири апартамента и една вила. Апартаментът ( 72 кв.м) губернаторът декларира, че купил със спестявания от заплати, а останалите му имоти са наследствени.
Кметът Кирил Йорданов е изхарчил 7000 лева за дрехи през миналата година. Според декларацията му той е получил 10 600 лева от наеми. Съпругата му Елена Валеева-Йорданова пък е увеличила капитала на дружеството си Прайм Тайм ТВ до 200 000 лева.

Новият председател на местния парламент Николай Апостолов от ГЕРБ е декларирал, че притежава 3 автомобила и апартамент от 82 квадрата. Само една от колите е купена през миналата година. Другите две са придобити през 2006 и 2007 г. Автомобилите са два Мерцедеса и едно Рено Клио. Едната от немските машини е купена за смешната дума от 400 лева (2006 г.), а другата струвала 1800 лв. (2009 г.). На този фон Рено-то е излязло доста скъпичко на Апостолов – цели 4800 лева (2007 г.).
Новият шеф на местния парламент има и четири банкови влога в евро и долари, чиято обща стойност доближава 35 хиляди лева.