Въпрос за 1 милион лева

Мисия Варна

29-06-2010, 14:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Серия от реакции предизвика днешното изказване на кмета Кирил Йорданов, че камерите от уличното видоенаблюдение ще спрат да работят след 7 юли.

Както ВарнаУтре информира, според Йорданов причината е 1 милион лева за дофинансиране, които трябвало да бъдат преведени на фирмата, която поддържа системата от камери. Парите били налични в бюджета, но заради нелепа дискусия в общинския съвет дали да бъдат платени или не, кметът не бил готов да ги преведе. От думите на градоначалника остана впечатлението, че той чака някакво изрично решение на общинския съвет, на чиято база да плати този 1 милион.

Новият шеф на местния парламент Николай Апостолов обаче контрира, че такова решение има. То е гласувано на 17 февруари, по предложение именно на Кирил Йорданов. В него се казва, че общинският съвет дава съгласието си община Варна да дофинансира изграждането на системата за обществено видеонаблюдение с 1 милион лева от бюджета за 2010 година. Местните парламентаристи са посочили и конкретно от кое перо кметът трябва да вземе тези пари – Управление на дейностите по контрол на пътищата, съобщи за ВарнаУтре Апостолов. Това решение е било подкрепено от 41 общински съветници. Трима са се въздържали при гласуването, а един е бил против.
„Не знам какво повече от това трябва да гласува общинския съвет“, коментира още Апостолов. Той бе категоричен, че ако кмета се нуждае от някакво друго или допълнително решение, което изрично да го задължава да преведе парите, то първо би трябва да го вкара като предложение в общинския съвет. Такава постъпка обаче не направена.

Внушителното мнозинство от 41 съветници, които са одобрили отпускането на единия милион за уличните камери, категорично опровергава думите на кмета, че той не се наемал да преведе парите, заради нелепа дискусия за и против в местния парламент. Всъщност единственият гласувал против е гербаджията Орлин Симеонов. Той обаче твърди, че не е против самото видеонаблюдение, а просто иска да знае как и за какво се харчат парите на варненските данъкоплатци. По време на дискусиите около въпросния 1 милион, Симеонов на няколко пъти настояваше да бъде показан договора, по чиято сила общината дължи тези пари. Такъв обаче не беше изваден. Според гербаджията въпросният договор изобщо не съществува. Това той научил на среща с представители на фирмата, която изгражда и поддържа системата от камери по кръстовищата - „Ефкон“. Те потвърдили съмненията му, че въпросните пари се превеждат само на база на устна договорка. Кметът пък не може да си спомни дали е подписвал такъв договор, тъй като това били неща от преди три години.

Според Кирил Йорданов, въпросната фирма вече имала нови собственици, които той не назова. Именно новите собственици заплашвали да спрат системата, ако общината не им преведе 1 милион лева до 7 юли.
Договорът за камерите би трябвало да е подписан на база на решение на общинския съвет от 6 февруари 2008. Тогава местните парламентаристи дават съгласие община Варна да плати 3 милиона лева за изграждане на системата за видеонаблюдение. Парите са осигурени от Министерството на финансите и  трябва да бъдат преведени на „Варна-Ефкон“ ООД. Това е смесено дружество между общината и „Ефкон“, която според тогавашните изказвания би трябвало да е австрийска фирма. Също по това време изграждането на системата от улични камери във Варна се свързваше с името на бившия вътрешен министър Румен Петков.

И тук може би изниква отговорът на въпроса, защо този 1 милион си стои в бюджета, но не е преведен на фирмата. Загадката явно не е в това има ли договор – няма ли, а в промяната на собствеността на фирмата. Тоест – при кого ще отидат парите.