Проверяват двама съветници за конфликт на интереси

Мисия Варна

30-06-2010, 10:11

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

Общинските съветници Красимир Узунов от партия ГЛАС и проф. Николай Джагаров от БСП ще бъдат проверявани дали са в конфликт на интереси от едноименната комисия към местния парламент.

Причина за това решение на общинския съвет стана участието на двамата в експертната комисията, която ще анализира има ли нужда от обновяване на уличното осветлени в града.
Припомняме, че инициативата за подмяна на улични лампи с нови дойде именно от Узунов. Той предложи неговата семейна фирма „Интерсервиз Узунови“ да продаде на община Варна над 6000 лампи марка „Шарп“. Това са светодиодни осветителни тела по LED технология, специално предназначени за външно улично осветяване. Първоначално Узунов искаше 9 милиона лева за лампите, на разсрочено плащане с ниска лихва от 3,5 %. После смени плочата и предложи подмяната на лампите с нови на „Шарп“ да стане чрез публично-частно партньорство, т.е. общината да не плаща с пари, а със свои  имоти.

На днешната сесия на общинския съвет от БСП обаче настояха Узунов да бъде изваден от експертната комисия, която ще проучва нуждите от подмяна на градското осветление, след което ще даде становище по въпроса. Причината е ясна – бизнесменът се явява страна по евентуалната сделка - негова фирма е продавач на лампите и е логично той да защитава позицията, че града има нужда от подмяна на осветлението.
От ГЕРБ пък контрираха, че щом Узунов не трябва да участва в комисията, то от нея трябва да бъде изваден и бесепарят Джагаров, тъй като също бил в конфликт на интереси. Той е преподавател в Технически университет – Варна, който е спечелил общински проект за управление на уличното осветление в града. Джагаров не веднъж се е противопоставял на предложението на Узунов и е защитавал реализацията на проекта изготвен от ТУ. Днес  социалистът заяви, че не е участвал пряко в разработването на университетския проект, а го защитава само защото смята, че той е полезен за морската столица.  

„Това, че е разработван в ТУ не значи, че е проект на Джагаров. Аз съм инженер и разбирам от осветление, но това конфликт на интереси ли е“, негодува бесепарят.
Узунов пък не можа да вземе отношение по дебата, тъй като не присъства на днешната сесия на местния парламент. Имайки предвид безпардонния нрав и цветущия език на бизнесмена, някои съветници съжалиха, че го няма. Ако бил в злата, превръщането на дебата в шоу и дори в цирк, било гарантирано.
Посред разпалените дискусии Вселин Марешки предложи комисията по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси да разгледа конкретните казуси около двамата съветници. Любопитното в случая е, че въпросната комисия на практика е в ръцете на самия Марешки.
В крайна сметка общинските съветници решиха Узунов и Джагаров за сега да останат в експертната комисия, но без право на глас. През това време комисията по конфликт на интереси ще се произнесе дали двамата имат такъв.

Това предизвика острото негодувание на инженера-бесепар Джагаров. „С това решение ме обидихте два пъти. Отнемайки ми правото на глас ме обиждате, като специалист, а освен това  ме обвинявате и в конфликт на интереси“, избухна социалистът и в знак на протест демонстративно напусна заседанието на общинския съвет.