Веселин Марешки съзря схема около общинските имоти на „Спартак“

Мисия Варна

30-06-2010, 11:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Неделчо Михайлов и неговата партия „Нашият град“ са били принудени да вземат страната на ръководството, което докара футболен клуб „Спартак“ до фалит, а не позицията на  феновете, които настояват общината да си вземе стадиона и всички свои имоти, с които участва в дружеството „Спортен комплекс Спартак“.

До това заключени е стигнал общинският съветник Веселин Марешки, стана ясно на днешната сесия на местния парламент. Той обяви своите съмнения официално в злата. Освен това зададе и един любопитен въпрос, като заяви, че го поставя на вниманието на медиите, на кмета и на лидера на групата на ДПС Янко Станев, който е представител на общината в управителния съвет на дружеството „Спортен комплекс Спартак“.
„Искам да попитам, дали при разговорите с така наречените потенциални инвеститори е имало инвеститор, който е бил готов да върне на общината всички имоти, които не са свързани с прякото функциониране на футболния клуб. Тоест всичко, което е извън стадиона”, разясни Марешки.  

“Второ, през тази седмица загубих малко време за да анализирам някои така уж случайно подхвърлени изказвания от трибуната. Едното от тях беше, че много внимателно и прецизно е видяно как е изграден “Спортен комплекс Варна” и, че едва ли не всичко е копирано от него при “Спортен комплекс Спартак”. Започнах да се чудя в какъв смисъл се казва това и анализите ми ме наведоха на мисълта, че е един вид предупреждение към една от големите групи, тази на “Нашият град”. Един вид, внимавайте, защото, ако имотите от “Спартак” тръгнат да излизат, да не излязат и имотите от “Спортен комплекс Варна”. По-лошото обаче е, че веднага след това се вижда ясното обръщане на мнението на водещия на групата на “Нашият град”, г-н Михайлов и той зае страната не на феновете на “Спартак”, а тази на Янко Станев”, представи тезата си Веселин Марешки.

Както е известно, „Спортен комплекс Варна“ е дружество, в което общината участва с имоти, като бившия стадион „Юрий Гагарин“ и други прилежащи терени. Идеята там е общината да подпомогне футболния клуб „Черно море“, като влиза в съдружие с неговите собственици чрез въпросните имоти. Целта е да бъде изграден нов стадион и цял спортен комплекс. Аналогично е и участието на общината в „Спорен комплекс Спартак“, като тук целта беше да бъде подпомогнат футболния клуб „Спартак“, но както е известно той фалира.  
Също така е известно, че собственик на „Черно море“ е ТИМ, а Неделчо Михайлов и неговата партия минават за приближени на тази корпорация. Бившият президент на „Спартак“ пък е общинският съветник от ДПС Иван Славков, който от доста време е в ареста, тъй като е обвинен в участие в организирана престъпна група..

Неделчо Михайлов веднага реагира на твърденията на Марешки, като заяви че го прави, защото е бил засегнат лично от изказването му. „Аз, когато стане въпрос за Спартак–Варна считам, че имам моралното право да говоря това, което мисля. Всеки, разбира се, има моралното право и интелектуалната възможност да разбере каквото си желае. Това, че дълбочината и сложността на моите мисли не са разбрани от някого не ги прави глупави”, заяви Михайлов.
Янко Станев също взе отношение, тъй като и неговото им беше споменато в анализите и изводите на Марешки. „При положение, че изказванията по определени теми се концентрират само в сутрешния блок на телевизионните предавания на нашата сесия, не съм склонен да ги приема на сериозно. В подсъзнанието ми има едно разбиране, че това е плод на комплекс от недоизяснени от самия изказващ се проблематики относно естеството на въпроса и относно собственото си място в този проблем. Няма да скрия г-н Марешки, вие сте част от проблема, а всички други тук сме част от решението на проблема”, контрира лидерът на ДПС.

Както ВарнаУтре информира, настоящата сесия на местния парламент започна миналата сряда именно с въпроса за бъдещето на футболен клуб „Спарта“. Тогава залата беше препълнена от фенове и футболни деятели. Групата на феновете настояваше общината да си вземе имотите от дружеството. Янко Станев говореше за възраждане на футболния клуб под шапката на дружеството, но вече по модела на „Барселона“ и „Реал Мадрид“ - с членове и избори за президент. Марешки пък призова общината да си вземе имотите, да изчака и да види кой от отборите ще се развива добре и ще бъде припознат от феновете и едва тогава да реши на кого да предостави стадиона и другите имоти. В крайна сметка, след няколко часа разпалени дебати и бурни скандирания, не бе взето никакво решение по въпроса за бъдещето на „Спартак“.