Умуват за категоризация на автогарите

Туризъм

30-06-2010, 13:18

Снимка:

СНИМКА:IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Превозвачите да кажат дали трябва да има категоризация на автогарите - това поиска на среща във Варна шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов.

Докато се чакат становищата им по въпроса обаче, започват проверки на всички автогари в страната, които ще приключат в рамките на един месец. Стартът бе даден във Варна с проверка на частната автогара, в която се включи и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. За отстраняване на откритите нередности там е даден срок до 16 юли, ако той не бъде спазен, ще последват глоби.

Целта на акцията е да се установи реалното състояние на всички автогари в страната. Проверката ще даде нужната информация за предприемане на адекватни и бързи мерки за подобряване на състоянието и условията в автогарите, както и на предлаганите в тях услуги, обясниха от транспортното министерство.

Според нормативите автогарата включва приемна сграда за обслужване на пътниците и обособена територия за движение и престой на автобусите. Всяка автогара трябва да разполага с гишета за продажба на билети, чакалня с места за сядане, тоалетна за пътниците с мивка, сектори за потегляне на автобусите, обозначено място за спиране на пристигащи автобуси и слизане на пътниците, площадка с твърда настилка за движение и престой на автобусите с нанесена пътна маркировка и с площ съгласно действащите правила и нормативи за устройство на територията.

В автогарата трябва да е осигурена визуална информация, включваща разписание, часовник, списък с обслужваните линии, цени на билетите и работно време на всяко гише, а на всеки сектор да има табели с имената на крайните пунктове на линиите от съответното направление. Автогарите с повече от два сектора трябва да имат и уредба за звукова информация.

При установяване на несъответствия със законовите разпоредби ще бъдат издадени констативни протоколи и предписания за отстраняването им. Сроковете за изпълнение ще бъдат определени в зависимост от установените нередности и необходимото време за тяхното отстраняване. След изтичането на тези срокове ще бъде извършена повторна проверка съвместно с НАП, общините и други компетентни органи. Не се ли изпълнят предписанията, ИА "Автомобилна администрация" ще налага строги санкции, включително максимални глоби и закриване на автогарите.