Предлагат общинския съвет да заседава под ключ

Мисия Варна

30-06-2010, 13:34

Снимка:

СНИМКA:ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проблемите с трудното събиране на необходимия кворум за провеждане на заседанията на общински съвет продължават и тази седмица.

Както ВарнаУтре информира, на двете заседания през миналата седмица, местния парламент заседава на ръба на кворума. Днешното трето заседание от настоящата сесия, протича по същия начин. Следобед в залата се събраха едва 24 общински съветници, при необходим минимум от 26 души за провеждане на заседание.

Общият брой на местните парламентаристи е 51. Двама от тях обаче са трайно възпрепятствани да участват. Това са Иван Славков от ДПС, който е в ареста и срещу него върви дело за участие в организирана престъпна група. Другият е бившият председател на съвета и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов. Той е под домашен арест, като прокуратурата му повдигна обвинения в източване на общинската фирма „Градски транспорт“.  

Въпреки, че почивката на съветниците отдавна беше изтекла, в залата нямаше кворум и председателят на местния парламент Николай Апостолов се чудеше какво да прави. Вариантите бяха два  – да чака, докато поне двама съветници благоволят да се появят, за да има кворум от 26 души или да закрие заседанието и то да продължи утре. Последното би довело до уникалния случай сесията да продължи четвърти ден. Припомняме, че тя започна миналата сряда, продължи в четвъртък, а днес заседава за трети ден.

Чудейки се какво да правят без кворум, присъстващите в залата съветници подеха разговор как да задължат колегите си да стоят в залата.

Доц. Константин Трошев призова да се въведе порядък чрез промени в правилника за работа. Вероятно той имаше предвид да се въведат строги финансови санкции за отсъстващите. Доцентът подчерта, че предложението му е напълно сериозно и официално, но му беше напомнено, че в момента на практика съвета не заседава. Възмущението на Трошев стигна до там, че той предложи вратите на залата да бъдат заключвани, след като в нея се събере необходимата за кворума бройка. Тост никой да не може да излиза, докато не завърши заседанието.
„Те БСП и без това ни обвиняват, че водим насилствена политика, какво остава пък ако затворим вратите“, коментира с усмивка председателят на съвета – гербаджията Апостолов.

В разговора се включи и Янко Станев от ДПС, който заяви, че в политиката не е важно дали си отгоре или отдолу, а е важно да участваш. В това време в залата се появиха Димо Стоев от ГЕРБ и Красимир Маринов от партия „Отечество“, което позволи заседанието да продължи точно на ръба на кворума от 26 души.

Апостолов обаче сметна за необходимо да обясни, защо в залата са само пет съветници от ГЕРБ, които са общо 10 и дори 12 с подкрепящите ги от ГЛАС. Един бил в задгранична командировка, друг на санаториум, трети имал здравословни проблеми. Пламен Андреев от ГЛАС пък получил сериозна травма на коляното, а съпартиеца му Красимир Узунов е в Южна Африка. Бизнесменът, който е голям футболен фен, още миналата седмица обяви пред колегите си, че отива да гледа на живо заключителните битки от световното първенство по терените на Южноафриканската република.

Иначе, от заседанието отсъстваше цялата политическа група на партия „Нашият град“ и почти всички общински съветници от БСП. Групите на ДПС и на Веселин Марешки бяха в залата, както и местните парламентаристи от новата дясна група около ДСБ.