Хайки по курортите за работещи без договори

Туризъм

30-06-2010, 14:21

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Четири екипа от експерти на Инспекцията по труда във Варна тръгват на проверки за спазване на трудовото законодателство в курортните комплекси край Варна.

Акциите по временните и постоянните туристически обекти започнаха от 16 юни, каза шефът на структурата Иван Иванов. Само до момента са установени 11 работника, които са упражнявали труд, без да имат трудови договори. Други четирима пък са разписали договорите си, но те не са били регистрирани в Териториалната дирекция Националната агенция за приходите.

Последните нощни проверки отпреди ден установили, че 4 души работят в обекти в Провадия без трудови договори. "Работодателите оспорват тези твърдения за двама от наетите, очакваме да ни представят документацията", каза Иванов. Само за две седмици експертите по труда са съставили 89 акта за санкции и 306 задължителни за изпълнение предписания.

До момента в Инспекцията по труда и в Регионалната служба по заетост не са постъпвали известия за масови уволнения. Въпреки това от двете структури коментираха, че "Полимери" са спрели работа и 250-300 работници с трудови договори ще останат на улицата. "Не вярвам да ни известят за предстоящите събития. Всяко освобождаване на повече над 30 души се счита за масово и за него трябва да се подадат уведомления в нашите структури", допълни Иванов. През миналата година на предприятието са съставени на три пъти актове по 10 000 лв. и още 3 - 4 по 3000 лв. за пропуски в трудовото законодателство, съобщиха от инспекцията.

Като цяло Регионалната служба по заетост отчита спад в безработицата за май. Очаква се тенденцията да продължи до октомври. Около 50 на сто от безработните във Варненска област са с основно и по-ниско образование, докато във Варна са 25%. В Бюрото по труда в морската столица били регистрирани икономисти с висше образование и инженери. Раздвижване обаче имало в областта на недвижимите имоти, където са обявени около 60 свободни позиции за брокери. Забелязвало се и оживление в строителния бранш, където по-големите фирми работели по-активно.