Капани за летовници

Туризъм

02-07-2010, 08:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Капани за разсеяни или слънчасали туристи пак са заложили некоректни чейндж бюра по родното черноморие, показа проверка на ВарнаУтре.бг.

На такова табло (виж снимката) се натъкна наш екип в курорта "Св. св. Константин и Елена". То украсява  фасадата на бюро за обмяна на валута в южната част на курорта. "Украсява" може би е най-точната дума, защото информацията върху него е абпслютно ненужна и заблуждаваща за евентуалните клиенти. Вместо курсове, както изглежда на пръв поглед, таблото съобщава каква е: "Разлика в проценти на курс купува от курс продава на обменното бюро". Преводът на английски език на този текст е най-отдолу на таблото и е скрит зад монтирания там климатик. Въпреки че става дума за проценти, те са напълно различни като стойност на всеки ред и странно напомнят като цифри нормалния курс на съответната валута. Различава ги единствено малка, незабележима отдалеч точица между 2-та и 3-та цифра. Така "разликата в проценти на курс купува от курс продава на обменното бюро" за еврото е 19.57, за американския долар 15.50, за английската лира 23.30 и т.н.

Табло с друга информация, далеч по-обичайна при обмяна на валута като курсове, % на комисиона или такса, не е окачена. Същите "важни" данни за "Разлика в проценти на курс купува от курс продава на обменното табло" обаче са изнесени и на рекламно табло на бюрото на алеята, която води към плажа, на 2-3 метра от гишето.

{gallery}VARNA/2010-07-02-change{/gallery}

Друг опит за заблуда, практикуван от некоректните чейндж бюра, е да обявяват курсове, изгодни на пръв поглед за клиентите. В най-долния ъгъл на таблото обаче, с много ситни букви и само на български език е обявено, че това са официалните курсове на валутите на БНБ (макар че таблото няма вид на такова, което се актуализира всеки ден според решението на БНБ). При сделката става ясно, че истинският курс на бюрото е по-нискък дори от този в хотелите, където обменят евро с около 10 ст. под банковия курс, но съвсем легално и законно обявявайки предлаганата от тях сума.
За да не пострада бизнесът им от алчните обменители, търговците наоколо са почнали масово да правят сделки в евро. При тях можете да си купите детска тениска за 5 евро вместо за 10 лева и джапанки за 10 евро вместо за 20 лева.