С две гуми в канавката из държавата на абсурда

Без цензура

02-07-2010, 17:42

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

СВЕТЛАНА ГАНЧЕВА, БНТ Море

Всичко от Автора

Преполовихме и тази година. Хубавото е, че точно по средата и този път си направихме сами Джулай. А Цветана Пиронкова игра на полуфинала на Уимбълдън.

Както обикновено обаче, хубавите новини са само малък цветен щрих. Останалото си е сиво.

И ако в спорта е ясно – парите, лъскавите корици и бръмчалките са за едни хора, които все по-малко играят и все повече позират, а успехите изведнъж ги извоюват тихо и упорито работещите, то

с Джулая тази година сивото надмина всяка фантазия

В нощта срещу първи юли бургаската «Чистота» успя да накара Бекет, Хармс, Йонеско и останалите крале на абсурда да правят салта в гробовете си. Работници с фирмени потници бяха изхващани методично да разхвърлят боклук по плажа. Общината, притисната в ъгъла с видеодоказателства, призна, че «Чистотота» наистина е цапала, обаче виновни са журналистите. Те не искали да станат в пет сутринта, за да проверят как е след Джулая, та затова. Интересни са две неща  – дали някой прави мръсно на концесионера или концесионерът прави мръсно на празнуващите, за да не ги пусне догодина. И дали, ако журналистите поискат от шефовете на «Чистота» да скочат от общинския покрив, те ще им изпълнят желанието.

Ако останем още малко в Бургас, там черните вицове не свършиха с това. В общинската стая, където се провеждат заседания и търгове, намериха „бръмбари”. Някои от тях – съвсем живички, с кабели от миналата година. За това коментар още няма, може би сега редактират версията, че журналистите ги е мързяло да ходят да отразяват работата на съвета, та някой ги е улеснил. И за да закръглим на три - пак в Бургас арестуваха Ивайло Зартов, заместник на Александър Томов. Обвинението – присвоени поне четири милиона лева. Изненадани няма, пък и политиците със затихващи функции отдавна не са интересни, дори когато поемат към ареста. Защото заглавията станаха прекалено много, а практическият ефект – никакъв.
В Пловдив обаче

започна пускането и на актуална политическа кръв

Казват, заради принципни въпроси – уронване авторитета на партийния председател. ГЕРБ-аджиите подгониха председателя на съветниците си Даниела Каназирева, която последно се разбунтува срещу решението да се увеличи държавния дял в една общинска болница. И съвсем в стила на принципната политика съпартийците й изпуснаха коментари, че ако Каназирева не излезе сама от съвета, е възможно да започнат проверки на фирмите на семейството й. Във Варна съдбата на Окръжна болница засега не е намерила своя защитник. Варненските съветници дори не успяха да съберат кворум, за да решат каква ще е позицията им на общото събрание. На него държавата ще поиска увеличение на своя дял, с което автоматично ще може да се разпорежда еднолично с болницата. За едноличното й финансиране нищо не е споменато. Тия дни в «Блогът на Юруков» авторът му коментира нещо, което някак все ни се изплъзва -  че демокрацията не е пускане на бюлетина на всеки 3-4 години, а и постоянен контрол от страна на всеки, пуснал бюлетинка, върху конкретните решения на избраниците му. Не е зле да го запомним, защото варненските съветници напоследък имат доста проблеми да защитават интересите ни, просто защото трудно се събират, за да започнат работа. Стигна се дотам от залата да предложат

някой да ги заключва след влизането на заветния кворум-съветник

Тая седмица по общинските етажи във Варна бродеше и един милион. Първо кметът, май по навик, обвини съветниците, че не гласували точно както трябва отпускането на парите за видеонаблюдение. После съветниците изкараха решението си от февруари, а накрая единственият гласувал «против» обясни, че не бил срещу плащането, обаче искал да види договора, за да е наясно как точно ще се харчи милионът. Още не го е видял. Вероятно и едни 30 хиляди лева също бродят бездомни някъде, защото системата за контрол на входа на общината още я няма.
Доста по-сериозна сума се завъртя в спора между "Холдинг Варна" и Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията».

Холдингът иска от СОПА половин милион лева

заради опита им да обжалват продажбата на терени в Морската градина, с което са навредили на имиджа на «Алея първа». Интересно, на какво са разчитали идеалистите от СОПА, след като и държавата се отказа да защитава собствеността си там. Иначе в държавата всичко е наред, след като с пълна сила продължава откриването на нови обекти.

Тия дни тържествено беше прерязана лентата на търговски обекти по магистрала «Струма». Не изпадайте в паника, че ви се губят няколко години, през които магистралата е била построена. Нея продължава да я няма, но закусвалните са вече там.

Ако минем от микро на макро ниво в икономиката, очакванията тия дни бяха насочени към Канада. Там заседаваха първо Големите 8, после и Големите 20, а накрая имаше много снимки за спомен и пожелания за следващата среща, след като тази не можа да реши как ще спасява световната икономика. За Европа анализите са по-конкретни -

Централна и Източна Европа преживят финансовата криза по-добре от очакваното,

но възстановяването в региона ще продължи на две скорости. Така твърди анализ на „Банк Австрия”. Хърватия и България са сред тези, които изпитват затруднения в излизането от рецесията. Така че новините са две - добра и лоша. Добрата – че сме на добър път. Лошата – че двете ни гуми още са в канавката.

Не за всички обаче. У нас пак обсъждаха и гласуваха правилата за банковите кредити и лихви – тема, пред която личното си безсилие е признал дори Айнщайн. Едно е ясно – кризата е подминала този сектор, след като банките отчетоха през май по-голяма печалба, отколкото през април, а опитите да бъдат обуздани неясните и определено неевропейски начини на формиране на вноските не вълнуват особено банкерите. И няма никакъв проблем голяма финансова институция, на която се опитвате да станете клиент, да ви постави пред странен избор. Например, като ви бавят един месец за нещо, което са обещали да свършат за три дни, след това ви сюрпризират с нови условия и ви оставят да се чудите - дали умишлено са скрили от вас откровено дискриминационно условие или просто не знаят по какви правила работят.

Министрите тръгнаха из страната

Във Варна Тотю Младенов обяви спад на безработицата с един процент, а пенсиите пак щели да ги смятат по нов начин, в зависимост от брутния вътрешен продукт. Него обаче съвсем няма да има кой да го произвежда след години – тревога обявиха не гинеколозите, а вътрешният министър. Според него основни проблеми на България все повече ще стават конвенционалната престъпност, ромите и оставането ни без работна ръка. Трите проблема, независимо какво ще кажат правозащитниците, са силно свързани. И имат различни решения. Едно от тях можете да видите в Каварна. Там ромската махала ще отбележи 40 години насред „Каварна рок фест”, та ако и без друго ще сте там – идете и вижте. Много е вероятно там да се окаже по-чисто и подредено, отколкото в кварталната ви градинка.

Друг вариант е ранното образоване. Идеята беше от тази есен забавачките да станат задължителни и всички да придобиват от малки навици на добри граждани. Отлагането засега е с една година, обяснението – липса на места в големите градове, а питанката – не беше ли ясна липсата и в началото на годината, та да се измисли вариант поне за малките градове, които са доста повече в България.
Друго възпитателно за мисленето мероприятие избухна в София – третият вече гей парад.

Охраната беше повече от участниците,

а страстите се развихриха главно виртуално. Начело на войнстващото недоволство отново беше пловдивският митрополит Николай, който обогати колекцията си от екстремистки цитати с откровението: "Европейските закони до голяма степен противоречат на християнските, затова да пазим вярата си и да отстояваме позициите на светата църква". От другата страна излезе евродепутатът Майкъл Кашман, който, като лично заинтересован, проучил Библията и открил, че там се говори четири пъти срещу хомосексуализма, а срещу лихварството - около 60, но никоя църква още не е предприела кръстоносен поход срещу лихварите.

Докато пловдивският митрополит бранеше антиевропейските си позиции, началниците му в София изведнъж се оказаха с проблем за два и половина милиона. Толкова е вписано в ревизионния акт, а задълженията са натрупани от неплатени осигуровки за здраве и пенсия на свещениците. Явно се очаква Господ да познае своите, като опрат дотам.

Продължиха и упражненията на тема

«как да регулираме интернет»

За пореден път се прави опит на изданията да се вмени вина за това, което пишат знайни и незнайни коментатори по форумите им, а за да стане абсурдът пълен, идеята е следенето дали някой не клевети политиците да е само в предизборния месец. Иначе казано - политиците, като избрани, ще ги обиждаме само през останалите 11 месеца, другите граждани – може на общо основание. Чисто юридически ще е любопитна формулировката за това как нещо е законно през повечето време, а през определен период – не. Може да се приложи правилникът за откриване и закриване на ловния сезон, например.

Държавата се опита за пореден път да увеличи и отстрела на пияни шофьори, този пък – с идеята да има глоба от 30 хиляди лева. Остава да разберем как ще си ги събира. Макар че шофьорите имат далеч по-непосредствен проблем – дали няма да се окажат с невалидни книжки всички, които са били на изпит след първи юли, когато трябваше да ги изпитват пред камера. Сега камери няма, но пък и наредбата никой на я е отменил. За съдебните дела вече е дори неприлично да се говори. Трети от "Наглите" вече е на свобода - Митко Лебешковски излиза срещу 6 хиляди лева. Лебешковски поне е известен. Защото при 80 хиляди други престъпления извършителят така и си е останал неизвестен. Сега делата срещу тях просто ще бъдат закрити. По друг, достатъчно известен казус – Марио Николов, имаше присъда. Съдът постанови 12 години заради измамите по САПАРД, като осъди Николов за организирането на престъпна група. Съучастници обаче не бяха посочени. Това, според вътрешния министър Цветанов, е «странно», а според главния прокурор Велчев – «брилянтно свършена работа».

Високият волтаж, разбира се, беше около цените на тока, газа и всичко, което скача след тях. Министър Трайчо Трайков, който още не е открил, че

в ресора му има икономика и туризъм освен енергетика,

първо оповести края на енергийния холдинг и създаването на електроенергийна борса. После намери виновния за високата цена на газа – Румен Овчаров. И накая обеща по-ниски цени от следващото договаряне. От Синята коалиция побързаха да окачат в Парламента снимките на Първанов, Станишев и Овчаров, обединени от мотото "Момчета за 1 милиард долара". Едно от тях – Станишев, побърза да обясни, че ако бил останал на власт, нямало да докара нещата до тук. Може би е по-добре, че не сме там, където той би ни закарал, но за останалото нищо не можем да кажем – газовите договорки продължават да са дълбока тайна, поради което всеки ги ползва, както си иска, а на нас ни остава само да плащаме, колкото ни кажат. Все пак премиерът обеща промяна – до понеделник договорите да бъдат при главния прокурор, а в преговорите с «Газпром» да поискаме отпадане на посредниците. Каквото и да се случи обаче, не е ясно как цените ще поемат обратния курс, след като през седмицата от обясненията за цената на софийската вода разбрахме, че тя поскъпва, защото потреблението намалява, а компанията трябва да си защити печалбата. Пък вие икономисвайте.