Избрани Новини
Повече от 90 процента от храната е замърсена и опасна
Повече от 90 процента от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас в магизини и пазари са пълни с пестициди, алармираха неправителствени организации.
В същото време изследванията на Министерство на здравеопазването не откриват пестициди, които да надхвърлят 1%.
Преди няколко седмици изследвания в холандска лаборатория разкриха 14 вида пестициди в портокали и 61 пъти надвишаване на допустимите норми при зелени салати. И макар че голяма част от плодовете и зеленчуците изглеждат свежи, пълни с витамини и много вкусни, неправителствените организации многократно алармираха, че са силно замърсени.
Обобщените данни от изследването потвърждават стряскащата статистика и макар прочуването да не е представително, то влиза в пряк сблъсък с далеч по-оптимистичните данни на здравно министерство.
На българските пазари се продават продукти и от т.нар. „трети страни”, като Турция и Македония. В тях също са открити нарушения, най-вече свързани с неспазването на нормите в рамките на Европейския съюз.
Това, че в иначе свежите плодове и зеленчуци може да има превишени норми на пестицидите, не отричат и самите търговци. Изследвани продукти, закупени преди по-малко от месец показват, че в 93,3 на сто от взетите проби са били замърсени.
60% от всички изследвани храни не е трябвало да попадат в магазините, заради наднормени или забранени пестициди. Най-много замърсявания в една проба са открити при доматите.
Пред Новините на PRO BG представителят на една от изследващите неправителствени организации - Валентина Лукова заяви, че основният проблем не е какво е количеството и в какви зеленчуци има пестициди, а че изобщо тези продукти са на пазара.
Тя сподели, че въпреки проблема, министерствата на здравеопазването земеделието не са реагирали след като месеци наред тревожните данни са били оповестявани с официална кореспонденция.