Минчо Минчев слиза от сцената заради финала на световното

Мисия Варна

10-07-2010, 17:37

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Именитият ни цигулар Минчо Минчев заплаши организаторите на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, че няма да излезе на сцената утре вечер, ако изпълнението му е по едно и също време с финала на световното първенство по футбол.

„Ако не свиря преди мача аз няма да изляза на сцената” заяви топцигулярат, който е голям футболен фен. Той увери, че ако е необходимо музикантите от Варненското оперно-филхармонично дружество ще вдигнат темпото, но в никакъв случай няма да пропусне мача.

За щастие на ценителите на класическата музика заканата на проф. Минчев се оказа повече шега, отколкото истина. Все пак той е артистичен директор на музикалния фестивал, а освен това програмата е направена отдавна. Концертът е от 19,30 часа, а финалът на световното започва два часа по-късно - 21,30 часа. Въпреки, че цигуларят в никакъв случай няма да пропусне мача между Холандия и Испания, той сподели, че за първи път световното футболно първенство не е сред приоритетите му.   

Професорът подхвана приказка и за самите двубои от първенството. Така стана ясно, че много се е зарадвал на отпадането на Франция, тъй като те се класираха за световното по нечестен начин – след игра с ръка на Тиери Анри в баража срещу Ирландия, което доведе до гол и класиране на петлите.  „Франция не заслужаваше да стигне до финалите“, категоричен бе цигуларят. На въпрос кой е неговият фаворит за утрешния мач, проф. посочи Испания. Но с усмивка направи и уговорката, че при прогнозите е като Пеле – никога не познава.

Утре вечер Минчо Минчев ще солира в концерт за цигулка и оркестър на Макс Брух. Заедно с него на сцената ще бъде симфоничния оркестър на ОФД – Варна, под диригентството на маестро Георги Димитров. Във втората част от програмата публиката ще може да се наслади на премиерен концерт на Анатолий Вапиров, написан специално за “Варненско лято“.