ВиК модернизацията във Варна остарява още преди да е построена

Мисия Варна

12-07-2010, 13:35

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

72% напредък има по проекта за реконструиране на ВиК мрежата във Варна, но в същото време той се движи с около два месеца закъснение.

Според варненската община проблемът бил в строителите. Има и разминаване между подадения от общината проект на времето (2007-2008 г.), стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Според тогавашните документи водопроводните отклонения към жилищни сгради са били 223, а после някак си са станали над 300.

За щастие този проблем бил решен, тъй като се оказало, че в проекта са заложени средства за нещо, като изненадващи разходи. Неприятното е, че от неговата подготовка до сега са построени много нови сгради, които няма как на този етап да бъдат закачени към мрежата. Освен това при самата изработка на проекта за ВиК реконструкция са били подминати вече съществуващи сгради.

И новите, и пропуснатите ще си останат без водопроводни отклонения. Ако бъдат направени сега, това ще означава пряко възлагане на строителя, което според нашето и европейското законодателство е недопустимо. Тоест ще има жестоки санкции от ЕС, защото от там стриктно ни следят за нарушения около възлагането на обществените поръчки при изпълнението на одобрени за финансиране проекти по европейски програми. Тоест реконструкцията на ВиК мрежата в града е остаряла и неадекватна на нуждите още преди да бъде изградена.

Проектът за трансформиране на пречиствателна станция в Аспарухово в тласкател е почти финализиран, като остава само да се постави тръбата по дъното на Варненското езеро. Там е възникнал проблем, тъй като строителите са се натъкнали на разкопки, каза министърката. Вероятно тя имаше предвид, че при разкопаването са показали многовековни руини, които биха представлявали интерес за археолозите. Този проблем обаче бил изчистен и работата по прокарването на тръбата можела да продължи.

Третият варненски проект, за който Караджова говори, е изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Към момента изпълнението му било на 30 %, а крайният срок е 8 март 2011 година. Колкото до така наречената помпена станция „Акациите“, която би решила проблема със замърсяването на морето край Южния плаж, стана ясно, че парите за нея са налични – има ги в републиканския бюджет, но не се усвояват. Още повече, че вече не съществувал проблем от гледна точка на собствеността на земята върху, която трябва да бъде изградена – в двора на Военноморското училище.