Екоминистърката предупреди кметовете да не крадат европари

Мисия Варна

12-07-2010, 14:36

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Искаме да знаят всички кметове, че много разчитаме на тяхната добросъвестност по отношение на прозрачността в провеждането на обществените поръчки за проекти финансирани по европейските програми.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на днешната си визита във Варна. Припомняме, че неотдавна премиерът Бойко Борисов беше заявил, че кметовете повече няма да крадат държавни или европари при реализацията на различни проекти. Преведени, думите на Караджова означават същото, но казано по малко по-дипломатичен начин.

Екоминистърката, която говори в контекста на европейската програма „Околна среда“, разясни и точно в кои аспекти кметовете трябва да са добросъвестни. „Очакваме прозрачност при процедурите за възлагане на обществени поръчки. Трябва да има истинска конкуренция между участниците в конкурсите и да няма никаква дискриминация или толериране на отделни фирми“, посочи Караджова.

Тя заяви още, че при проверка на проекти към екоминистерството са установени случаи на не добре проведени обществени поръчки от общини. Примерно, при едни от строителните проекти се оказало, че посочените нови пътища са построени още преди общината да е кандидатствала за финансиране. Тоест пробвали дали могат да вземат пари със стари обекти, но пробутани като нови, вместо да използват еврофинансирането по предназначение.

Припомняме, че миналата седмица министърът по еврофондовете Томислав Дончев разясни във Варна новата методика за корекция във финансирането на европроектите. С няколко думи, ако бъдат открити финансови нарушения при реализацията на даден проект, държавата ще изчислява щетите и ще намалява размера на средствата. Предвидено е корекциите да са от 2% до 100%. Тоест при най-драстичните злоупотреби ще бъде спирано или обратно изискуемо цялото финансиране. Според Дончев не всички нарушения са свързани с кражби на средства - имало и просто от некомпетентност.