Паник-бутон ще лови педофили във Фейсбук

Варна Лайф

12-07-2010, 21:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фейсбук обяви, че ще позволи добавянето на „паник бутон” в социалната си мрежа.

Бутонът, предназначен за деца и тинейджъри, ще сигнализира в Центъра за детска експлоатация и онлайн защита на Великобритания (CЕОР) и Фейсбук.

След като бъде инсталирана, апликацията ще се появява на началната страница за потвърждение, че потребителят „има контрол онлайн”.
Въвеждането на бутона следва месеци на преговори между CЕОР и Фейсбук, като собствениците на популярния сайт първоначално бяха против идеята.

Държавната агенция, създадена с цел възспирането на сексуални престъпници в интернет, призова за инсталирането на „паник-бутон” в социалните мрежи миналия ноември.

Бебо (Bebo) бе първата мрежа, която добави бутона, като Май Спейс (MySpace)  ги последваха скоро след това, но Фейсбук отказваше промяната, настоявайки, че собствените им системи за засичане на нарушители са достатъчни.

Натискът за въвеждане на бутона се усили след като 17-годишната Ашли Хол бе изнасилена и убита от 33-годишен осъждан сексуален престъпник, преструващ се на тинейджър, когото тя срещнала във Фейсбук.

Договорката за въвеждането на програма за детската безопасност е кулминацията на дълги преговори между СЕОР и Фейсбук.

Джим Гамбъл, изпълнителният директор на СЕОР, каза в изявление: „Нашият диалог с Фейбук относно въвеждането на паник бутона е документиран подробно и днес е добър ден за защитата на децата. Добавяйки тази програма, потребителите на Фейсбук ще имат директен достъп до всички услуги, свързани с паник-бутона, които ще могат да успокоят всеки родител.”

Директорът по комуникации на Фейсбук във Великобритания, Софи Силвър, съобщи, че новата програма ще бъде интегрирана както в системата на Фейсбук, така и в тази на СЕОР.

„И двете страни са доволни от това докъде стигнахме. Все още имаме системите за засичане на нарушители във Фейсбук, а като прибавим към тях и предварително инсталирана програма, в която потребителите могат да вземат участие, можем не само да осигурим тяхната безопасност, но и да осведомим и техгните приятели, създавайки активна информационна кампания.

В края на краищата, това допринася за безопасна обстановка за потребителя и това е най-важното," добави тя.

В добавка към системата за сигнализация, се подготвя нова страница на Фейсбук и СЕОП, като тя ще съдържа теми, които могат да бъдат от интерес за тинейджърите: новини за известни личности, музика, изпити и други. Целта на сайта е да свърже тези теми с въпроси относно безопасното сърфиране в интернет.