Коктейли, кино и културни гости

Мисия Варна

14-07-2010, 13:39

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Над 20 чужди държави участват тази година на варненския фестивал, а в съзтезателната част са включени 12 ленти.

от Министерство на културата на "Любовта е лудост" или "три в едно" - успешно добра комбинация за... фестивал

18-тото издание на МФФ "Любовта е лудост" ще събере ценители на киното в края на август, въпреки че в началото на годината и този фест бе под заплахата да угасне, поради липса на финансови ресурси.

Иначе "Любовта е лудост" е с амбицията да попадне в сериозната "А" и "Б" категория световни фестивали и организаторите му се надяват скоро да получат подкрепата на 5 силни държави в тази област, за да се осъществи заветната представителна цел.

От зората на фестивала в началото на 90-те до днес, сред гостите му винаги са попадали и световноизвестни кинодеятели от ранга на Пуриша Джорджевич, Иржи Менцел, Кшищов Зануси, Милена Дражич, Георгий Данелия и др., плюс множество утвърдени и нови звезди на родното кино.

Директорът на Фестивалния комплекс Илко Раев раздаде днес поименни покани за всички варненски общински съветници.

С пропуска градските избраници ще посетят безплатно филмовата програма на фестивала. Този възпитателен жест донякъде наподобява ритуалното връчване на най-новата родна DVD филмова колекция, светъл дар за министрите ни от колегата им, натоварен с оцеляването на културата в България.

Над 20 чужди държави участват тази година на варненския фестивал, а в съзтезателната част са включени 12 ленти.

2010 г. е белязана от модул, посветен на българското кино и неговата годишнина. Това е причината "Любовта е лудост" да предлага и първа среща с нови български филми: "Стъпки в пясъка", реж. Ивайло Христов, "Стъклената река", реж. Станимир Трифонов, "Ако някой те обича", реж. К. Коларов и др.

Два теоритични форума ще обединят мисли на теоретици и практици: кръгла маса "Българското кино - прекъснат Ренесанс", а с втория ще се отбележат юбилеите на писателя Валери Петров и актьора Георги Черкелов.

"Любовта е лудост" е в преговори с Москва за осигуряване на най-нови руски филмови заглавия.

Председателят на журито ще е от Словения, а сред членовете ще са артисти от Унгария и Полша. Засега имената им се пазят в тайна.

Осигурени са средства за транспортирането на филми, които ще бъдат показани единствено на този фестивал.

Организаторите отчетоха като сериозен атестат за стойността на фестивала и подкрепата на заместник министъра на културата г-н Димитър Дерелиев. Присъствието на министъра на културата също е осигурено.