ГЕРБ и БСП си поделиха общинската собственост

Мисия Варна

14-07-2010, 15:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лично председателят на местния парламент Николай Апостолов насрочи днешното заседания на комисията по общинска собственост.

Официалната причина за това е, че председателката на комисията Валерия Ангелова от БСП е в болнични до края на месеца. За да няма спекулации, Апостолов предложи временен председател да е шефът на социалистите в местния парламент Пламен Начков, като това е било предварително съгласувано с него.

„Помолих Начков да председателства, за да няма коментари, че използваме проблема с Валерия Ангелова, за да обезглавим комисията“, каза гербаджията Апостолов пред общински съветници.

Той показа и нагледно причината, поради която си е позволил да насрочи заседанието – в залата бяха стоварени шест огромни папки с предложения за решения, които чакат да бъдат разгледани. По думите на Апостолов изчистването на натрупаната документация ще отнеме два месеца. Именно тази комисия одобрява или отхвърля предложенията на кметската администрация за продажба на общинска собственост. Апостолов подчерта, че в бюджета е планирано общината да събере 7 милиона лева от такива сделки, но досега изпълнението е към 1 милион.

Съветниците от комисията се съгласиха Начков да им е временен председател, като дори гласуваха това, макар по закон да не е необходимо. Всъщност законът изобщо не посочва какво се случва с дадена комисия, ако нейният председател е трайно възпрепятстван да изпълнява задълженията си. Според коментари на местни парламентаристи Ангелова обаче едва ли е болна, а по-скоро се е изпокарала с „другарчетата“ си от БСП. Както е известно червените вече го играят опозиция в местния парламент и като такава се стремят всячески да затрудняват работата на председателя на съвета – гербаджията Апостолов.

На сесията на местния парламент на 28 юли вероятно ще има предложение за свалянето на Ангелова и избирането на нов председател. Гербаджиите се опитаха да направят това още на предната сесия, но не срещнаха подкрепа. Тогава за мястото на Ангелова беше гласен юристът Орлин Симеонов от ГЕРБ.

Именно той ще води заседанието на комисията по общинска собственост, което беше насрочено за вторник следващата седмица. Причината е, че Начков е възпрепятстван да присъства на тази дата, тъй като ще е в командировка. Преди това социалистът ще е на линия за петъчното заседание. Предложението гербаджията Симеонов да поеме щафетата във вторник отново дойде от Апостолов.