6 рибарски групи кандидатстват за европари

Туризъм

15-07-2010, 13:30

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България ще иска еврофинансиране за повече от предварително заложените 4 рибарски групи по приоритетна ос 4 "Устойчиво развитие на рибарските области" по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство".

Това е обявил изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев на работна среща с ръководителите на Главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия в Брюксел. Причината е вече заявеният интерес от рибарските области на страната. Към момента 5 потенциални рибарски групи са кандидатствали и имат одобрени от ИАРА декларации за изразяване на интерес. Това са Тутракан - Сливо поле - Главиница, Поморие - Несебър, Приморско - Созопол - Царево, Шабла - Каварна - Балчик и Девин – Доспат - Батак.

Изразен е интерес и от нова, напълно готова за кандидатстване рибарска група Бяла – Аврен – Долни чифлик. Кметовете на трите общини са заявили, че рибарският бранш е от приоритетно значение за развитието на региона.  Ръководството на ИАРА изцяло подкрепя инициативността на общините в областта на рибарството, още повече че децентрализираното управление на средства от ЕС ще бъде основен подход в следващия програмен период (2014 - 2020 г.) по европрограмите, съобщиха от агенцията.