Съветници питат чия собственост е земята под „Максуда“

Мисия Варна

15-07-2010, 14:08

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какъв е статутът на собственост на земята, върху която се разпростира циганската махала „Максуда“, искат да научат общинските съветници от комисията по архитектура.

По предложение на Красимир Симов те задължиха кметската администрация да им предостави тази информация. Съветникът  заяви, че знае за реституция и изкупуване на голяма част от терена,  върху който е ромската махала. Подробностите вероятно ще станат ясни след представянето на исканата справка. Плюс нея съветниците поискаха да видят и какво е предвидено в проекта за Общия устройствен план на Варна за тази територия.

Припомняме, че ако бъде реализиран проектът за изграждането на пристанищни контейнерни терминали на брега на езерото под „Максуда“ то върху прилежащата територия със сигурност ще бъдат изградени обслужващи и взаимодействащи с пристанищната дейност обекти.   
Съветници пък коментираха плъзналия преди години слух, че земята под циганската махала е изкупена от ТИМ. Тогава имаше и слухове, че ромите ще бъдат изселвани в Каменар и „Кайсиева градина“, което пък предизвика протести особено сред живущия в крайния квартал. Така се наложи местните управници неколкократно да заявяват, че такова нещо не стои на дневен ред.

Повод да се изиска статута на собственост в ромската махала стана писмо до архитектурната комисия от Български национален съюз. Неотдавна те проведоха кампания озаглавена „Варна без бунището Максуда“, която беше подкрепена с подписите на 12 000 варненци. Организаторите на кампанията обаче не предлагат конкретно решение и за това съветниците ще ги питат какво точно имат предвид.

От кметската администрация пък коментираха, че бунището край ромската махала създава големи проблеми при реконструкцията на ул. „Девня“. 39 цигани живеели в незаконни постройки в участъка между улиците „Пеячевич“ и „Република“ - десетина семейства в три барачки. Там имало решение за  отчуждаване на имотите, но за да не бъдат засегнат ромите е бил свит малко проекта за укрепването на ската в „Максуда“ по протежението на ул. „Девня“.
В общината пък имало предложение от граждани там да бъде издигната висока бетонна стена за да не могат циганите да изхвърлят боклуците си по нанадолнището.