Албена и Балчик се пукат по шевовете от туристи

Туризъм

18-07-2010, 11:03

Снимка:

СНИМКА:СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Изключително трудно се намират свободни места за паркиране в Албена и Балчик, установи репортер на ВарнаУтре.бг.

През последните дни двете екзотични места по родното ни Черноморие са препълнени с туристи. Паркирането за някои от шофьорите се оказва мисия невъзможна. Това е така, защото местата за паркиране в морските селища са много малко, а през последните години най-много са гостите от съседна Румъния.

Комшиите ни почти винаги пътуват с личните си автомобили през уикенда и по този начин заемат всички свободни места за паркиране в Албена и Балчик. В много случаи водачите намират решение на проблема, като оставят колата в тревните площи, до или на тротоара. Честo е невъзможно вече паркирана кола да потегли, защото почти няма  разстояние между автомобилите.

След табелата за края на Албена има близо 2-километрова опашка от паркирани коли. Комплексът също е заобиколен от автомобили. 5 лева струва паркирането на кола в Албена за 24 часа. Курортът пуска водачите гратис, ако престоят им е до половин час.
В момента туристите в Албена са близо 16 000, съобщи за ВарнаУтре.бг заместник-директорът “Маркетинг и продажби” в курорта Йовка Страшилова.

На плажната ивица обаче над 20 хиляди летовници са опънали хавлия.
Страшилова добави, че за юли предвиждат ръст в нощувките с 10-15 %, спрямо юли м.г., но приходите ще са по-малко, заради по-ниските цени, на които се продават пакетите. До 10-15 август не може да се намери почивка за по-продължителен период. Има единични стаи за по една-две нощувки. В момента вървят записвания за периода след 15 август и за септември.

Руските туристи са най-много в Албена – 28 на сто. Българите заемат 25 % от легловата база. От комплекса отчитат, че през юли отбелязват ръст и на немския пазар, като очакванията на ръководството са, че увеличението в края на сезона туристите от Бундесрепубликата ще са 3-4 %, спрямо м.г.