Медведев въведе „сух режим“

Архив Варна

25-07-2010, 06:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Президентът на Русия Дмитрий Медведев  е подписал федерален закон,

според който се забранява на водачите  да сядат зад волана с състояние на „леко опиянение”, съобщават руските медии като цитират пресслужбата на Кремъл.  Съответните изменения са внесени в Закона „За безопасност на движението по пътищата”. Преди това документът е бил одобрен в Държавната дума и в Съвета на Федерацията.
По този начин от законодателството е изключена възможната норма, позволяваща на водачите да управляват автомобил, ако изпитото количество алкохол не надхвърля определените рамки  - 0,3 промила. Това съответства на 250-300 гр. сухо вино или 0,33 л. бира.
Но не всички експерти  са съгласни с президента. Някои от тях  твърдят, че сухият закон  зад волана може да доведе до нарастване на корупцията. Те предположиха, че пълната забрана на  употребата на алкохол от водачите е несъстоятална, понеже  при много от водачите  „естественото” съдържание  на алкохол в кръвта  е над нулата. А привържениците на забраната  възразиха, че засега никой  не е предложил.по-добро решение.
"Аз съм противник на крайности от подобен характер. Нито един сух закон не е довел до добри резултати, винаги по време на сух режим се получават направо  противоположни  резултати, пият повече, пият сурогати, от което загиват!” – коментира пред „Утро”.ру новия закон адвокатът Игор Туров.
Той разказва, че е достатъчно голям процентът от хора,  при които естественото съдържание на алкохол в кръвта е над посоченото ниво  и достига 0,4 промила (в стария закон минималната допустима норма беше 0,3 промила). За да докажат своята невиновност, те ще трябва да преминават дълги и не безплатни процедури или да плащат  рушвети на катаджиите или на лекарите.
„Множеството лекарства са на спиртна основа и следователно човекът, който се лекува, автоматично попада под тяхното минимално въздействие и това на  закона. Естествено тук ще се намеси и корупцията. Заедно с това, част от продуктите, предизвикващи естествената  ферментация,  съдържат или произвеждат  алкохол - квас, кефир, пресен  хляб, и той  остава  в  организма и повишава нивото на алкохола в кръвта”,  допълва Туров