Фериботът "Белослав" остава безплатен

Туризъм

27-07-2010, 14:55

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общинският съвет в Белослав отхвърли идеята на държавата за въвеждане на такса от 30 ст. за ползване на ферибота, свързващ двете части на града.

Според министерствата на финансите и на транспорта с билетчетата трябва да се реши проблемът с липсата на достатъчно финансиране на съоръжението. Фериботният превоз е единствената директна транспортна връзка между двата бряга на плавателния канал №2, който разделя град Белослав на две части.

По предложение на кмета на общината Емил Дичев днес Общинският съвет категорично отказа да се събира такса от ползвателите на ферибота. Съветниците отхвърлиха и втория посочен от държавата вариант - недостигащите за издръжка на ферибота средства да се покрият от общинските приходи и от изравнителната субсидия. Основният  мотив на общинарите е, че от 2006 г. фериботната линия е делегирана държавна дейност, с което  държавата сама е поела ангажимент за цялата издръжка на съоръженията и носи пълната отговорност за изпълнение на собствените си задължения. Според кмета Емил Дичев населението на Белослав исторически е обременено. Навремето държавата е съборила моста, който свързва двете части на Белослав, за да прокопае канала, а сега събира такса от преминаващите кораби.  Хората от Белослав не са виновни за събарянето на моста и затова сме категорично против това тежестта да пада върху тях, заяви Дичев.  

До края на годината формираният за 2009 и 2010 г. недостиг на средства за издръжка на ферибота ще надхвърли 350 000 лв., сочи приетата днес план-сметка на дружеството. Сумата се натрупва заради изчисляването на издръжката на база на стандарт, който на практика е по-нисък от реалната стойност. С решение от 5 юли т.г. на Министерския съвет стандартът за издръжка на ферибота е определен на 32,10 лв. за курс, което е намаление с 8 процента.   

Общинският съвет гласува също да запознае с решението си премиера Бойко Борисов, финансовия министър и областния управител на Варна Данчо Симеонов.