3D филм показва разрушената Варшава след Втората световна война

Варна Лайф

29-07-2010, 12:23

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Самолет бавно се спуска от белите облаци и показва панорама на града, унищожен от нацистите: скелети на бомбардирани мостовете стърчат над тихата река, голи стени на изгорели къщи, еврейското гето напълно изравнено със земята.

Това е Варшава през пролетта на 1945 г., непосредствено след Втората световна война.

Снимковият и видео материал, заснел морето от отломки, което представлява Варшава след войната, е преустроен във внушителен 3D филм, който историци и експерти по компютърна графика показаха за първи път във Варшава вчера, предава АП.

Целта на филма, който трябва да се гледа със специални 3D очила, е да се събудят ярки образи в младото поколение, за да добие представа за опустошението на полската столица след края на тежката война.

"Младите хора не разбират какво означава, че Варшава е била в руини, те мисля, че това са били само няколко сринати къщи", заяви пред репортери Ян Олдаковски, директор на Варшавския музей, след прожекцията на филма "Град на развалините" ("City of Ruins").

"Дори ние в музея, не бяхме напълно наясно с това, как е изглеждал градът", каза той.

Варшава е разрушена в периода 1939 - 1945 г., в резултат на безмилостните бомбандировки, извършени от нацистка Германия.
Хитлер напада Полша през 1939 г., давайки старт на Втората световна война и окупира страната за цели шест години, убивайки милиони хора.

Повечето от вредата е причинена за наказание от немската армия, заради възстанието на града през 1944 г., срещу бруталното управление на германците.

Въстанието е смазано след 63-тия ден от старта си, заради неравностойните сили на воюващите, но остава в историята, като едно от най-драматичните действия в Европа на жервтоготовна съпротива, срещу нацисткото управление и продължава да бъде важен елемент от полската национална идентичност. Героизмът на бунтовниците, сред които и жени и юноши, е дълбока гордост за поляците и до днес.

Олдаковски заяви, че е отнело на 40 специалисти две години да направят 5-минутен 3D летателен оглед. Филмът представлява симулация на въображаем полет на британски освободителен бомбардировач над града, веднага след края на войната през 1945 година.

Лентата възстановява траекторията, която RAF-бомбандировачите са изминавало, когато са доставяли оръжие и помощ за бунта.

Въстанието започва на 1-ви август 1944 г., а официалната премиера на филма е на същата дата, за да се отбележи 66-годишнината.

Стартирайки в неделя, филмът ще бъде показан за посетители в музея, в който съхраняват документи за въстанието, които са основна примамка за туристи и студенти от цялата страна. Миналата година той е имал половин милион посетители.

Михал Грин, от Platige Image studio, които са направили филма, заяви, че екипът не е очаквал голямото предизвикателство им предстои. Специалистите е трябвало да обработят огромно количество документален материал.

"Това е уникален проект за създаване на на 5-минутен 3D модел на автентичните останки на града", каза Грин. "Не мисля, че някой досега е правил това".

Неговият екип е извършил полет с хеликоптер над съвременна Варшава за да се събере база от филмов материал. Върху него са качили детайли от около 2000 исторически снимки, филми и картини, някои от частните архиви, за да пресъздадат вида на Варшава след войната.

Резултатът е компютърна симулация, която показва сринати мостове по протежението на река Висла, цели квартали без покриви на домовете, изгорели къщи и варшавското гето като изравнено със земята море от развалини.

Церемониалната музика, която е фон, увеличава чувството за смърт и заплаха.

В заключителният надпис на филма се казва, че преди войната около 1.3 милиона души живеят в Варшава, около 900 хиляди в началото на въстанието и само 1000, сред развалините през 1945 година.

Преди войната, около 10 % от населението на града са били евреи.

Днес Варшава е напълно възстановена, включително и готическият и ренесансов стар град, чрез щателна реконструкция.

Полската столица отново е оживен град, с около 1.7 млн. жители, административен и бизнес център с много високи сгради.