Островът на съкровищницата за щури идеи

Варна Лайф

30-07-2010, 07:03

Снимка:

СНИМКИ:АВТОРЪТ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Чудният свят на книгите оживява, когато ръцете препускат през страниците, а сетивата ни жадно поемат всяка среща на героите със света на неизвестното, невижданото, случващото се за първи път приключение.

Книгите са съкровище. Друго съкровище са децата. А каква магическа смес се получава, когато на едно място се съберат деца и книги? Съкровищница или остров на съкровищата?! С много любов и готовност за приключения в началото на отлитащия месец започна инициативата на Детския и Средношколския комплекс към Регионална библиотека „Пенчо Славейков”- Варна „Ваканция в библиотеката”.

Всяка сутрин деца-доброволци от Първа езикова гимназия и малчуганите-читатели на библиотеката се отправят на пътешествие в далечни земи, в страшни времена. Темите и книжките се определят съвсем демократично от децата - по тяхно желание, а любезните служители на библиотеката с факирска бързина и ловкост откриват необходимата научна и художествена литература в помощ на вълшебните разходки.

Децата четат кратки текстове по темата, целта на задачката е: по-големите да помагат на по-малките, като всички заедно са в ролята на изследователи на неизвестни факти по различни, любопитни въпроси: космос, извънземни, морски свят, комикси, кино, български народни приказки, животни, растения, фокуси и магии, мумии и пирамиди, вълшебни същества от митовете и легендите... Шарен свят и шарени мисли завладяват малките читатели. Заедно с Ели-Чудото (разказвачът на смешни истории) и доброволците, децата рисуват, изрязват маски, правят фокуснически наметала, измислят вълшебни, магически слова или се пакетират с хартия в стил Явашаев, за да заприличат на мумиите от картинките в енциклопедиите за малчугани.

Занималнята понякога е като зоопарк, защото децата играят игри, попълват приказни кръстословици, измислят малки етюдчета-историйки върху прочетеното. Понякога Ели-Чудото ги разсмива със своя интернет пътеводител по темите (кратка, забавна интернет информация), друг път, те скриват някое „съкровище” из рафтовете с книги и Чудото трябва да го намери чрез нарисувани знаци. Децата оцветяват с изплезени езичета, подават си малка вълшебна топчица с Мечо Пух, Тигър и Ру, за да им дава сили при четенето.

Има случаи, когато към основния фен клуб от 10-15 деца се присъединяват и деца от частни, летни занимални, защото в библиотеката сред книгите и детското четене, приказките придобиват плът. В последните дни преди да настъпи и ваканцията за библиотеката, малчовците ще разкрасят специални „космически костюмчета” с детски рисунки и ще четат истории за феи, вещери, чудовища, дракони. За финал са избрали нещо съвсем леко и сладко като сладолед на клечка - вицове, анекдоти за реални, известни личности. Читалнята ще се превърне в сцена за импровизация и много смях.

Ако всички са послушни „Ваканция в библиотеката” ще отвори съкровищницата си и през септември до първия учебен ден, а дотогава децата ще измислят карнавални костюми за специално приказно тържество. Тук всеки е вълшебник: от най-малкото човече-член на приказната щуротеката - тригодишната Маги до батковците: Николай, Илчо, Петър, Иван, Стоян, Вики, Мони и какичките: Криси, Цветелина, Елиза, Юлия, Фотина, Мария, Инка.