Реститут се точи за Варненския некропол

Мисия Варна

30-07-2010, 12:15

Снимка:

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Мястото, където през 1972 г. е открито най-старото обработено злато в света, е на път да стане частна собственост, научи ВарнаУтре.бг.

Според запознати след месец изтича периодът, за който теренът в Западната промишлена зона е със статут на резерват.

Тогава собствеността върху някогашните ниви може да бъде възстановена, твърди се и че има заявено желание от страна на реститут да влезе във владение на земята. Точните граници на Варненския халколитен некропол се знаят само от няколко души, тъй като от намиращите се там около 1000 гроба са разкопани и проучени от археолози само 297. Съдържанието на останалите лесно може да стане плячка на иманяри. Дори ако предположим, че в некропола няма повече златни предмети и накити, всяка вещ, открита в него, е с изключителна стойност, тъй като е артефакт от високоразвита цивилизация, много по-древна от цивилизациите на Месопотамия и Египет.

Никой не пази хилядолетните гробове

Макар и забележителност с огромно значение за световната история, некрополът днес е запуснат и покрит с бурени. Ограден е с ръждясала бодлива тел, на места скъсана. За осветление и дума не може да става. През последните 20 години никой не наглежда гробовете на възраст повече от 6000 години. От всички страни към тях настъпват промишлени сгради и складове, а бдителни варненци твърдят, че дори вече има бетонна ограда, вкопана в един от тях. В редица страни по света, пък и в България, места с много по-малка значимост и без никаква опасност да станат обект на набези от страна на иманяри се облагородяват и охраняват, поне за да се защитят от вандали.

Туристи питат за мястото

Почти всяка седмица в офиса ни идват хора, които, след като са били в музея и са разгледали най-старото злато,  искат да видят и мястото, където е открито съкровището, разказа Димитър Дичев, председател на сдружение "Култура и туризъм на българския Североизток". По данни на Варненската туристическа камара община Варна се посещава ежегодно от приблизително 900 000 чужденци. Нито един от тях обаче няма възможност да посети некропола на най-старата цивилизация в света. Точното му местонахождение се знае от много малко хора, пък и видът му е абсурден и срамен, неотговорящ на значимостта му.

Може да стане туристическа атракция

Сдружението "Култура и туризъм на българския Североизток" има идея некрополът да се превърне в туристическа атракция. За целта обаче е крайно наложително теренът да се облагороди и огради, до него да се направи специална туристическа пътека, да се сложи мемориален знак на мястото, където багеристът Райчо Маринов при изкопни работи случайно е изровил златните предмети през 1972 г. Има и бизнесмени, готови да помогнат за възстановка на гробовете, които вече са проучени.

От сдружението вече са изпратили писмо до община Варна с предложение съвместно с Варненската туристическа камара да обсъдят възможностите за кандидатстване за безвъзмездно финансиране по оперативната програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.",приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма", операция 3.1. "Подобряване на туристически атракции и свързана с тях инфраструктура". Тази праграма се отваря скоро, от 7 септември. Отговор обаче нямаме, общината, областната администрация и Регионалният исторически музей ни прехвърлят едни към други, обясниха от сдружението. Не среща разбиране засега и предложението им необходимите за облагородяване на терена средства да се заделят от курортната такса, независимо че биха се изплатили с лихвите още през първата година. Най-малко милион туристи всяка година могат да посещават некропола, смятат от сдружението.