И „Кауфланд“ се нареди на опашката за общински помощи

Мисия Варна

30-07-2010, 13:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Странно или не, но дори и веригата от хипермаркети „Кауфланд“ претендира да бъде подпомогната финансово от общината.

Причината е строителство на нов магазин във „Владиславово“, което налагало преместването на цяла улица барабар с водопровода под нея. Заради това хипермаркетът предлага на общината да подпомогне финансово въпросното строителство на нова инфраструктура в квартала. В случай пък, че местната власт няма свободни свежи пари, можело просто да понамали данъците и таксите, които „Кауфланд“ плаща. Хипермаркетът великодушно предлага след преместването на улицата тя да остане собственост на общината.

Общинските съветници от комисията по архитектура, категорично отказаха да подпомогнат по какъвто и да било финансов начин частната фирма. „Нямаме нито ангажимент, нито някакво основание“, заяви Красимир Маринов от партия „Отечество“. По време на дебата стана ясно, че и без това новата улица ще бъде ползвана изключително за нуждите на хипермаркета. Колкото до водопровода, местните парламентаристи и хората от администрацията на кмета бяха единодушни, че общината не се нуждае от нов. Тоест проблема с изместването му си е на „Кауфланд“, а не на местната власт.

Все пак архитектурната комисия демонстрира, че не играе ролята на мащеха на чуждите инвеститори, като препоръча на кмета разрешителните за строителство на магазина и реконструкция на инфраструктурата да бъдат гледани с предимство и по облекчен режим.