Заложените мрежи за калкан са сериозна заплаха за делфините

Мисия Варна

30-07-2010, 13:46

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Всичко от Автора

Трябва да има по-строг контрол върху улова на калкан, защото той е най-сериозната заплаха за делфините

В над 90% от случаите делфините по родното Черноморие умират заради оплитане в рибарските мрежи.

Това заяви за ВарнаУтре.бг ръководителят на секция Ихтиология в Института по рибни ресурси (ИРР) във Варна Константин Михайлов.

Той обяви, че от март до юни т.г. са открити десетина мъртви морски бозайници в района на Дуранкулак-Шабла-Крапец. 3 от тях са били дълги над 2 метра, като два от делфините са били близо 200 кг. Михайлов добави, че общият брой на откритите мъртви морски бозайници по българското Черноморие през годината е 31, като 25 от тях са в северния район.  

“Трябва да има по-строг контрол върху улова на калкан, защото той е най-сериозната заплаха за делфините. В желанието си да достигнат до храната, морските бозайници се оплитат в рибарските мрежи”, заяви експертът.

В момента той изследва последиците за делфините от риболовните мрежи чрез проект, който изтича в средата на  2011 г. Вземат се  тъканни проби на загиналите морски бозайници. Съвместно с научна база по експериментална ветеринарна медицина в Италия се изготвят здравен статус и патологични данни. Българските проби служат на учени от други европейски страни за сравнителни анализи на загиналите делфини.

Константин Михайлов прогнозира, че тепърва ще почнат да се получават сигнали за открити мъртви делфини, които много често биват обезобразени, тъй като бракониерите и рибарите режат перките на бозайниците, за да се освободят мрежите им.

Сигнали за бедстващи или загинали делфини може да подавате на 052/63 20 66 в Института по рибни ресурси или на мобилния телефон на Константин Михайлов 0899/063351.