Петима варненци се изгубиха в горите около Смолян

Туризъм

01-08-2010, 08:19

Снимка:

INFOTOURISM.NET

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Петима туристи от Варна се лутаха близо 12 часа из горите в подножието на връх Перелик, след като загубили екопътеката, водеща към върха, предаде "Фокус".

Петимата младежи пристигнали в Смолян в петък вечерта, наели стаи в смолянски хотел, като предварително имали намерение да прекарат пет дни в Родопите, преминавайки една от най-дългите екопътеки – Смолян - връх Перелик - село Триград, нощувайки в хижите по маршрута.

Вчера сутринта в 08.00 часа групата, състояща се от три момичета и две момчета, поела от центъра на Смолян към "Каньона на водопадите" и резерват "Сосковчето", от където се излиза на връх Перелик в посока хижа Ледницата.

Групата преминала поредицата от водопади, но на път за резервата "Сосковчето" загубили маркировката и пътеката и така през целия ден се лутали в подножието на Перелик без да могат да излязат от никъде.

Около 19.00 часа групата се спуснала по козя пътека, която ги извела на градското сметище и от там малко след 20.00 часа се озовала до смолянския затвор.

Младежите са имали късмет, тъй като в тази част на планината няма населени места и сгради и ако не са се ориентирали по сметището, са щели да нощуват в гората.

Надзирателите на затвора повикали такси, което да ги върне обратно в Смолян.

Варненците обвиняват лошата маркировка и падналите дървета за това, че са се изгубили.

Младежите са щели да подадат сигнал и на 112, но в района няма обхват на нито един мобилен оператор.

"Ние сме планинари и всяко лято обикаляме планините. Миналата година бяхме в Рила и Пирин, но там маркировката е безупречна", обясниха туристите.

Екопътеката "Каньона на водопадите" и резерватът "Сосковчето" са едни от най-популярните туристически дестинации в Смолян и привлича хиляди посетители всяка година.

Преди време е поставена табела, че екопътеката е опасна, заради липса на финансиране за поддръжката й.

Тази година обаче дървените мостчета са ремонтирани и пътеката не е опасна.

Не е ясно обаче дали е проверена маркировката и има ли опасност туристите да се загубят.

Преди година в околностите на пътеката, но в посока от връх Перелик се загубиха и руски туристи. Въпреки преживяното групата от Варна, не се отказва от планирания преход. Днес ще пътуват с автомобил до хижа Перелик, от където ще тръгнат към Триград.