Музеят: Аладжа манастир не подлежи на концесия

Варна Лайф

02-08-2010, 09:16

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

През последните дни Сдружение с нестопанска цел “Алмеда” – Варна тиражира в медиите куп обвинения към Регионалния исторически музей и неговите специалисти за проваляне на постановката на операта “Аида”

в музеен комплекс и национален паметник на културата “Аладжа манастир”, като проява в рамките на афиширания от тях „Първи оперно-театрален фестивал „Световен форум на изкуствата „Под звездите”.

По този повод като директор и изразител на мнението на специалистите от РИМ – Варна искам да направя следните уточнения:

1. Като културна институция с утвърден международен авторитет РИМ – Варна подкрепя всички инициативи и творчески прояви, които могат да обогатят традиционно богатия културен живот на Варна в полза на утвърждаване кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Дейностите, свързани с реализирането на културни проекти в музеите на града, са свързани и разрешени от Закона за развитие и закрила на културата.

2. Идеята на сдружение “Алмеда” за реализацията на „Първи оперно-театрален фестивал „Световен форум на изкуствата „Под звездите” с участието на световно известни изпълнители, заслужава адмирации и никой културен институт на територията на Варна не би имал нищо против такова значимо събитие.

3. Проваленият оперен спектакъл “Аида”, предвиден по програмата на фестивала за реализация в музейния комплекс “Аладжа манастир” и възникналите по този повод недоразумения се дължат не на негативното отношение от страна на РИМ – Варна към тази проява, а поради липсата на желание у организаторите за предварителното съгласуване на програмата с РИМ – Варна, Дирекция на Природен парк “Златни пясъци” и „Държавно лесничейство – Варна”, носещи отговорност съгласно българското законодателство за спазването на охранителните режими в Историко-природния резерват “Аладжа манастир”.

4. Предложението за провеждането на подобен спектакъл дойде твърде късно, през пролетта на тази година, а не както се твърди – преди две години. Тогава представители на сдружението проведоха разговор за възможностите за концесия на паметника „Аладжа манастир”, където през летните месеци да се организира театрален фестивал, дублиращ този включен във Фестивала Варненско лято. Аладжа манастир обаче е обект, който по закон не може да се отдава под концесия.

5. Намерението на организаторите на фестивала да бъдат представяни оперни спектакли и свързаните с тях подготвителни сценични дейности (строеж на декори и сцени, ферми за осветление и др.), в непосредствена близост с националния архитектурен паметник на културата, ще наруши автентичния вид на паметника и е в разрез със Закона за културното наследство ( в сила от 10.04.2009 г.), чл. 3, т.3, ал. 2 и 3 за гарантиране равен достъп на гражданите до културните ценности. При проведените разговори в присъствието на кмета на Варна, подкрепихме идеята за спектакъла, но изявихме несъгласие обектът да бъде зает близо месец с декори, високи към 8 м.

6. Изграждането на обемна метална конструкция от 900 места за зрителите на спектакъла може да нанесе значителни щети на природния парк и е в разрез със Закона за защитените територии. По време на предварителните разговори този проблем бе решен с консенсус. Организаторите обаче така и не представиха конструктивен план за съоръжението, който по закон би трябвало да се съгласува с Министерството на културата. Подобно съгласуване не беше получено и от управата на Парк „Златни пясъци”, и от Горско стопанство – Варна.

7. Заявеното от “Алмеда” намерение да продава собствени билети в музеен комплекс, представляващ част от музейната мрежа, стопанисвана от РИМ – Варна, е в нарушение на утвърдените със закон норми за входните такси в музеите и музейните. То щеше да доведе до значителни финансови загуби за РИМ – Варна, които организаторите на фестивала категорично отказаха да възстановят.

8. Успоредно с това те не изявиха желание да предоставят част от приходите, каквато е практиката с всички външни изяви на територията на музейните обекти. Средствата и приходите на музея от тях се определят с решение на Общински съвет. Само за информация – за месец Аладжа манастир носи приход по делегирания музеен бюджет в размер на близо 100 000 лв.

9. Намерението на организаторите от сдружение “Алмеда” да превърнат за няколко седмици пространството пред скалния манастир в оперна сцена е в нарушение на ежегодно планираните и предварително договорени с туристическите агенции дейности на РИМ – Варна в музеен комплекс “Аладжа манастир” за летния туристически сезонсезон, в т. ч. представянето пред гостите на Варна на създадения през 2009 г. със средства на Община Варна уникален аудиовизуален спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”. Той се провежда най-малко два пъти седмично, като до сега са реализирани 15 представления. Спектакълът се радва на значителен интерес и в РИМ – Варна са постъпили заявки за август и септември.

10. РИМ – Варна категорично възразява срещу твърдението на сдружение “Алмеда”, че провалянето на оперния спектакъл “Аида” е основната причина за провалянето на оперната част на предвидения от тях фестивал. От представеният в последния момент вариант на програмата се вижда, че гостуването на световно известните изпълнители Пласидо Доминго и Андреа Бочели в рамките на оперната част на фестивала е предвидено за други сцени в града и няма никакво отношение към „проваления” оперен спектакъл. Тяхното присъствие и планираните изпълнения не са свързани с Аладжа манастир. Самите организатори бяха предвидели концертите на звездите да бъдат на стадион Тича.

11. Аргументите, че планирания оперно-театрален фестивал “Под звездите” е в полза на утвърждаване кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 г. е в несъотвествие с основните приоритети, обявени от Съвета на Европа и неговия изпълнителен орган Комисията – изготвяне и реализация на програма с културни събития, посветени на културно-историческо наследство на града-кандидат.
Останахме изненадани, че организаторите на спектаклите ни обвиниха пряко за несвършената от тях работа и невъзможността да се организира оперния спектакъл „Аида”, няколко дни след като бяхме договорили повечето условия по неговото провеждане.

Впрочем същото сдружение получи изцяло нашата подкрепа и ще реализира поредица от моноспектакли в залите на Римските терми на Одесос.
Изразявайки съжаление за проваления спектакъл, РИМ – Варна декларира своята готовност за взаимно изгодно партньорство по обогатяване дейността на музеите и съдействие за опазване на паметниците на културата на Варна, намиращи се под неговото административно и методическо ръководство. Но тези прояви трябва да бъдат съобразени с научната методология по опазването и представянето на историческите паметници, с тяхното историческо и културно значение като неделима част от българското и световното културно наследство.

Това ще бъде в интерес на обществото, развитието на културния туризъм и утвърждаване кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 година.

 

От името на специалистите от РИМ-Варна
Директор:
Доц. д-р Валентин Плетньов