ГЕРБ си призна грешката със сделката за седемте общински имота

Мисия Варна

02-08-2010, 10:43

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ГЕРБ и лично новият председател на комисията по общинска собственост Орлин Симеонов признаха, че са сбъркали със сделката за седемте общински имота.

Припомняме, че на последната сесия тя беше гласувана въпреки протестите на съветници от опозицията, които заподозряха гербаджиите, че всичко е нагласено така, че да бъде спечелено от точно определена фирма. Става въпрос за 7 общински имота в различни части на града, като идеята беше те да бъдат продадени, но не срещу пари, а в замяна на осем апартамента и няколко офиса.

От БСП тогава заявиха, че това си е чиста заменка, нещо което местната власт не си позволява да прави от години. Дори посочиха, че имотите са предназначени за строителния предприемач Живко Желев, който бил изключително близък до висшите етажи на властта в града.

Предложението беше вкарано на сесия с предимство въпреки, че в комисията по общинска собственост залежават материали внесени от преди месеци.

На днешното й заседание гербаджиите обаче признаха, че са допуснали грешка. Сделката всъщност няма да бъде отменена, а ще се проведе при нови правила. Целта е общината да вземе, колкото се може повече жилища срещу своите седем имота. Става въпрос за готови апартаменти, построени най-много преди около пет години. Идеята парцелите да бъдат дадени срещу процент от бъдещото строителство в тях не срещна одобрение.

Комисията гласува от условията за сделката да отпаднат спорните изисквания, които предизвикаха коментарите, че е нагласена за определена фирма. А именно кандидатите да имат 15 милиона лева годишен оборот през последните три години и дълготрайни материални активи на стойност не по-малка от 8 милиона лева.

На въпрос кой вкара преди седмица предложението за сделката със седемте имота, Симеонов обаче се направи, че няма представа и препрати питането към председателя на местния парламент Николай Апостолов.