Беглика Фест - екология!, гайди и диджейски сетове

Животът

03-08-2010, 16:34

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ВарнаУтре.бг харесва това!

Беглика Фест е изявлението ни за един възможен начин на живот, който ни мотивира да се стремим към отговорно потребление и минимизиране на екологичния ни отпечатък върху околната среда.

Така заявяват мисията си организаторите на едно от най-екзотичните и смислени летни събития у нас - фестивалът "Беглика", който ще се проведе между 21-ви (петък) и 23-ти август тази година.

ВарнаУтре.бг харесва това!

Инициативата е част от дългогодишната работа на организация "Байкария" в района на Баташка планина.

Фестът е опит за въвеждане на форми на многофункционално стопанисване на горски ресурси. Готови сме да говорим за туристически парк, казват организаторите.

Основната цел е чрез изграждането на устойчива инфраструктура да се прекрати нерегламентираното къмпингуване и бракониерството.

Дневното потребление на електроенергия на фестивала е от слъчева енергия. За нощното потребление ще се използват генератори, заредени с дизел, произведен от използвано растително олио.

Oсвен това организаторите се стремят към все по-висок процент рециклируеми опаковки, разделно събиране и рециклиране.

Използвайки фестивалните "Бегликобуси" ще се спестят емисии и трудности с паркирането във фестивалната зона.

На третото поредно издание на Беглика Фест преобладават дневните активности с много нови предизвикващи творческия потенциал елементи: театрална сцена, работилници за хармонични практики с природата, рециклачка, състезание за надскачане в язовира "Лудо пате", надсвирване с гайди и други, обясняват сърцатите организатори.

Музиката е неизменен спътник на целия артистичен хепънинг. Програмата на феста може да видите тук fest.beglika.org

Макар фестивалът да се провежда в зоната, предвидена за туризъм и къмпингуване в защитената местност "Балтъбоаз" (виж кaк са стигнеш, даже на "стоп" тук). Провеждането на Беглика Фест ще се състои след средата на август, за да се осигури спокойствието на птиците по време на най-чувствителния за тях период – гнезденето.

Стремежът на организаторите е влиянието на фестивала върху околната среда да бъде редуцирано с всяка година и фактически сведено до възможния минумум, за да изпълни изявята своята мисия - да бъде агент на промяната към природата и хората на ниво съзнание.

Не случайно бе предприето голямо почистване на бреговете на язовира и парк "Беглика" между 11 и 13 юни, припомня MySound.bg.

Сред целите са да се създаде детски лагер "Беглика" в района на язовира, а също така и уникален Музей на гората, в който с минимална намеса в горската среда всеки да може да влезе в непосредствен контакт с природата и да проучи, наблюдава и разбере свързаността на екосистемите в гората.

Сцената ще бъде ориентирана в посока, обратна на островите и полуостровите, за да се осигури минимално отразяване на звуковите вълни от водната повърхност и по този начин да се ограничи разпространението на саунда в околността. Освен това ще се използват техники с 4-странно озвучаване, при което качеството на звука се постига в зоната пред сцената, благодарение на разумно разположение на колоните, а не се разчита на високата честота.

Двойка черни щъркели на остров в язовир "Голям Беглик" - на 820 м. по права линия от миналогодишната сцена на феста, осуети провеждането на събитието според обявените дати - от 23-ти до 25-ти юли.

Гнездовият цикъл на вписания в Червената книга вид продължава до края на юли.

След консултация с експертите на Коалиция "За да остане природа в България" и направена от тях частична екологична оценка, организаторите направиха всичко необходимо, за да може двойката черни щъркели да гнезди спокойно, а малките да пораснат достатъчно, докато могат да излетят несмущавани.

Черният щъркел е застрашен от изчезване вид, включен в Червената книга на България, в Закона за биоразнообразието (Приложение 2), в европейската Директива за птиците (Приложение 1), в Бонската конвенция за мигриращите животни и в Бернската конвенция. Миналата година фестивалът се проведе 2 седмици по-късно - в началото на август – т.е. в края на гнездовия период за птиците в местността.

По-малко от 10 двойки черни щъркели са останали в Западни Родопи от този вид.

Според екологичната оценка на експертите от коалиция "За да остане природа в България", след 20-ти август гнездовият период в планината вече е практически приключил и птиците се разселват, като тогава са и с най-слаба вокална активност, което означава, че се влияят минимално от звуците в близост.

Силният шум, особено нощем, е сериозен фактор за безпокойство в планинските райони, които най-често са изключително тихи, а по бреговете на язовира се срещат едни едни от най-редките и дребни сови у нас – врабчова (Glaucidium рasserinum) и пернатонога кукумявка (Aegolius funereus), както и трипръстият кълвач (Picoides tridactylus).

Можеш да подадеш ръка на фестивалната зона на Беглика Фест!

Oт 5-ти до 19-ти август ще се проведе планетарен Free Fest: Подготвителноизпълнителен - Пленарен - Събор!

Ще откриеш: Цирк Кумбо – play games; workshop "Строителство със сламени бали"; презентация "Баташка планина" – значение, запазване и използване"; workshop "Дърворезба", Създаване на сал-сцена (бачкане); Изтворяване на фестивална инфраструктура (труд и творчество); Рисуване на означителните фестивални знаци и работи (творчество); Твоята тарамбука, колело и душа!

Ако решиш да подкрепиш Феста и душата си с присъствие - подсигурени са ти режийните необходимости, с изключение на лична палатка и прибори за хранене!

За първите има осигурен вход за феста, а за всички - вечното приятелство на горски център "Чатъма". Инфо за записвания тук.

Предварителна продажба на билетчета? Да!

Лимитирана серия от 200 билета: билет за 3 дни - 25 лв; Билет за 3 дни + двупосочен автобусен билет - 45 лв.

Предпродажба до 10 Август: билет за 3 дни - 30 лв; Билет за 3 дни + двупосочен автобусен билет  - 50 лв

На място: Билетче за 3 дни - 35 лв; безплатен достъп на деца под 14 години

В цената на фестивалния билет е включена къмпинг такса.

Налични в мрежата на Ticketstream

Още - на www.beglika.org